Economia 10/05/2019

Uber debutarà a la borsa amb un valor de 80.000 milions de dòlars

Fixa un preu de 45 dòlars per acció per al seu debut a Wall Street, a la banda baixa

Efe
2 min
Uber torna a Barcelona

Nova YorkLa companyia de lloguer de vehicles amb conductor Uber va fixar dijous a la nit un preu de 45 dòlars per cada un dels 207 milions de títols amb què debutarà aquest divendres a Wall Street per sortir a borsa, han informat mitjans locals. Això suposarà captar al voltant de 9.315 milions de dòlars amb una capitalització de prop de 80.000 milions.

La companyia situa el preu de la seva acció a un cost 10 dòlars per sota de l'estimació més optimista que va fer en el seu primer fullet davant la Comissió de Mercats i Valors nord-americana (SEC), quan esperava col·locar 180 milions de títols a uns 55 dòlars cadascun. El canvi de criteri obeeix a les tensions comercials dels Estats Units amb la Xina i a la mala estrena de la seva competidora Lyft.

L'expectació al voltant del debut d'Uber al parquet novaiorquès s'ha anat apagant des que va presentar oficialment els documents per a la seva sortida el mes passat, primer al rebaixar la forquilla inicial fins a un màxim de 50 dòlars i ara al situar el preu de sortida a 45, a la part baixa de la forquilla de preus.

Si en una ronda d'inversions privada prèvia Uber havia aconseguit una valoració del voltant de 120.000 milions de dòlars, la mala estrena de Lyft –que en un mes ha perdut més del 23% del seu valor– va fer que reduís les expectatives fins a aspirar a valorar-se en uns 100.000 milions.

Però l'escalada en les tensions comercials entre la Xina i els Estats Units, amb el consegüent impacte en els mercats, ha fet que la tecnològica amb seu a San Francisco opti per rebaixar les expectatives fins a l'entorn dels 80.000 milions de valoració borsària.

Uber va registrar el 2018 una facturació d'11.270 milions de dòlars amb un benefici net de 997 milions. No obstant això, el resultat d'explotació ajustat, que inclou els costos de depreciació i d'amortització, va ser negatiu (1.850 milions de dòlars), un fet que sembla que no juga a favor de la companyia.

A més de la branca de transport de persones, Uber també compta amb una divisió de repartiment de menjar (Uber Eats) i una altra de logística industrial que inclou transport de mercaderies (Uber Freight).

En el fullet per sortir a borsa, Uber destaca les perspectives de creixement del seu negoci, ja que assegura comptar amb prop de quatre milions de conductors a tot el món que efectuen 17 milions de viatges diaris. No obstant això, i tot i estar present en 63 països i 700 ciutats, els responsables asseguren haver arribat només a un 2% de la població total dels llocs on operen, i això indica un ampli marge de creixement.

L'operació de sortida a borsa està liderada per les institucions financeres Morgan Stanley, Goldman Sachs i Bank of America Merrill Lynch.

stats