LLOGUER VACACIONAL
Economia 21/07/2018

El turista de lloguer paga l’allotjament més car

Els preus a les Illes Balears superen els de l’Estat i de les destinacions europees competidores

Antoni Oliver
4 min
Per a Holidu les Illes Balears són una de les destinacions més populars i sol·licitades.

PalmaLes Illes Balears són la comunitat de l’Estat amb el lloguer turístic més car, segons un estudi d’Holidu, cercador de lloguers vacacionals i apartaments.

La localitat més cara és Pollença, amb 373 euros la nit, seguida d’Eivissa (ciutat), on passar-hi un vespre costa 371 euros, en tots dos casos en temporada alta, en temporada es moderen els preu. Així mateix, el turista de lloguer vacacional és el que més despesa diària fa, amb més de 400 euros, cara dia, segons dades de FEVITUR.

L’estudi d’Holidu compara més de 130 destinacions a tot l’Estat espanyol i en altres països i ha replegat informació el mes d’agost, en temporada alta, i a mitjan setembre, en temporada baixa.

D’aquestes comparatives es dedueix que les Illes Balears són al capdavant de les destinacions turístiques en els preus, tant per localitats com pel conjunt de la Comunitat Autònoma. En aquest aspecte, la mitjana de totes les Balears és de 264 euros en temporada alta i de 202 en temporada baixa.

Segons destaca l’informe esmentat, “els preus són tan alts que fins i tot en temporada baixa són superiors als de la temporada alta d’altres comunitats”, però exceptuant “Catalunya on els mesos de més demanda tenen un preu de 203 euros”.

Així mateix, les dades recopilades per Holidu posen en relleu que “els lloguers vacacionals als municipis de les illes de més demanda superen de mitjana els 300 euros el vespre, en temporada alta. De fet, si miram la classificació de les localitats de l’Estat segons els preus, les quatre primeres són de les Illes Balears.

L’anàlisi revela que el municipi més car de les Illes Balears i de tot l’Estat espanyol és Pollença. Dormir-hi una nit costa 373 euros en temporada alta i 217 en temporada baixa. Després de Pollença, Eivissa, Cala d’Or i els Pujols, tots per damunt els 300 euros. I a continuació altres destinacions amb preus similars són Calvià Manacor, la platja de Muro, Sant Antoni de Portmany, Andratx i el Port de Sóller.

L’estudi subratlla que “hi ha una distinció entre illes, les diferències són superiors. Eivissa és la que registra uns preus més cars en ambdues temporades, amb 538 euros (temporada alta) i 420 (temporada baixa) euros de mitjana, molt per damunt de la segona que és Formentera amb 345 i 170 euros, respectivament.

Per a Holidu “les Illes Balears són una de les destinacions més populars i sol·licitades no només per turistes procedents de l’Estat espanyol, sinó també pels procedents d’altres indrets del món per la bona oferta que es pot trobar a les localitats. També pot ser -descata l’estudi- que tirin a l’alça els preus a causa d’algunes restriccions al lloguer turístic.

Aquests preus “sorprenen més -afegeix l’informe d’Holidu- si es comparen amb els tradicionals rivals turístics de les illes. Així, a les Canàries l’illa més cara és Lanzarote, que té uns preus de mitjana més elevats que arriben a 141 euros, de manera que Eivissa és 3,8 vegades més cara, amb 538 euros en temporada alta.

D’altra banda, l’illa balear més econòmica en temporada alta és Mallorca que, així i tot, és 121 euros més cara que Lanzarote. Si es comparen els preus de les temporades baixa de Mallorca amb l’alta de Canàries el preu de la temporada baixa és superior a l’alta de Lanzarote.

Quant a Menorca, ofereix la temporada baixa més assequible de les Illes Balears, amb 154 euros de mitjana.

La comparació amb altres zones dona una imatge semblant. Les Illes Balears són les més cares, seguides de la costa basca, amb un preu de 243 euros en temporada alta. En tercera posició hi ha la costa del Garraf, que té uns preus un 25% més barats. No obstant això, encara hi ha zones costaneres més barates, com la Costa Daurada, la Costa del Sol, la costa del Maresme i la Costa Brava, que es mouen entre un 41% i un 47% més barat. Encara més baixos són els preus de la Costa de la Llum i de les Ries Altes.

L’estudi remarca que “en comparar aquests preus amb els d’altres països també estan bastant per damunt. El país més car d’Europa és el Regne Unit, on passar-hi un vespre en temporada alta costa 203 euros, no obstant això, aquest preu és barat comparat amb el preu que es paga a les Balears.

L’anàlisi de preus també s’estén a d’altres destinacions de la Mediterrània. Així, passa revista a destinacions europees amb una oferta similar. Les diferències s’incrementen encara més. Els preus mitjans de destinacions situades a Grècia, Itàlia, Xipre i Croàcia són molt més assequibles que les Illes Balears. En aquests llocs les preus en temporada alta van dels 128 euros, a Croàcia, i als 181, a Grècia.

Així mateix, l’estudi suggereix que els preus a les Balears encara poden augmentar a causa de la prohibició del lloguer turístic en algunes zones. Tanmateix, s’ha de veure si aquesta tendència és real, en poder comparar més temporades.

Despesa turistica

D’altra banda, FEVITUR va encarregar un estudi sobre la despesa del turista de lloguer. A Mallorca la mitjana que gasta un turista d’aquetes característiques és de 447 euros cada dia. El 42% d’aquesta quantitat es destina a alimentació tant a fora com al mateix allotjament.

Un 15% es gasta en transport. És un tipus de turista que fa excursions, va al teatre, veu alguna competició esportiva, visita exposicions, monuments i bars, perquè es pot gastar fins a un 16% de la despesa diària en copes i en dinar a fora.

Un altre aspecte interessant és que una tercera part de la despesa va a parar a comerços de proximitat, com botigues de queviures del barri o properes a l’allotjament.

Es tracta d’un turista d’un poder adquisitiu superior a la mitjana i que s’ha fidelitzat.

Pel que fa a la despesa diària, el turista d’hotel gasta 141 euros al dia, segons dades d’Ibestat (Institut d’Estadística de les Illes Balears), mentre que el de congressos gasta 200 euros diaris. És a dir que el turista de lloguer duplica la seva despesa en relació amb el de congressos, que també té un poder adquisitiu superior a la mitjana.

Finalment, el 83% dels turistes de lloguer vacacional sol viatjar amb la família.

stats