Economia 16/05/2022

El Tribunal Superior de Justícia suspèn la licitació de les obres del metro al Parc Bit

La presidenta Armengol ha afirmat que no comparteixen la decisió i que faran un recurs al TSJIB

ARA Balears
2 min
Metro de Palma.

PalmaLes obres del metro que ha de connectar Palma amb el Parc Bit de la UIB han quedat suspeses cautelarment, segons ha dictat el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears. Així, l'organisme ha donat la raó a la mesura que havia sol·licitat l'Associació de Constructors de les Balears demostrant que els preus del projecte no s'adequaven a la realitat del mercat i, en conseqüència, era impossible fer-se'n càrrec.

Així i tot, el Govern ha estat ràpid i ha informat que el SFM "actualitzarà els preus dels plecs del metro per continuar amb la licitació del projecte". Ara bé, la presidenta Armengol ha dit al Consell de Govern d'aquest dilluns que "no compartim la decisió i posarem un recurs". De fet, Armengol ha dit que "entenem que el preu actual és adequat", ja que, segons ha reconegut, el primer preu de la licitació era de 12 milions i ja s'havia actualitzat a 20 a causa de la inflació.

Ara bé, tot i la promesa de procedir amb més recursos, de moment el Tribunal ha desestimat els inicials dels Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM) respecte de "la dificultat de treure a licitació pressupostos ajustats a la realitat". De fet, el TSJIB ha respost dient que hi ha massa diferència en les quantitats: "La diferència (dels preus) és de tal magnitud que supera la tolerància de la raó exposada per l'òrgan de contractació".

La interlocutòria del TSJIB acaba assenyalant que "és preferible el reajustament inicial" del pressupost per evitar problemes de "més difícil solució", com poden ser "licitacions desertes o ofertes que siguin molt baixes amb relació al que hauria de ser el pressupost actualitzat".

Així doncs, després de la decisió del TSJIB, l'Associació de Constructors de les Balears ha reiterat que es revisin els preus actuals respecte de tots els materials que es necessiten per poder licitar i adjudicar aquesta obra. "El nostre desig és treballar i que les obres es puguin fer i no quedin desertes", han dit.

Cal recordar que en el decret de mesures urgents per pal·liar els efectes de la guerra d'Ucraïna es van introduir elements importants a favor del sector de la construcció. Es va pactar que els contractes públics que haguessin experimentat pujades superiors al sis per cent es revisarien. Llavors, va ser una proposta molt celebrada per l'Associació de Constructors.

stats