Economia 25/09/2019

Thomas Cook té un deute de 560 milions d'euros, segons la declaració judicial del seu director executiu

Les reserves de la companyia s'haurien esgotat abans del pròxim 4 d'octubre, fet que va provocar la declaració de la fallida

Ara Balears
2 min
La fallida del tour operador britànic ha afectat les filials del grup a Alemanya

PalmaUn testimoni que va presenciar la declaració judicial del director executiu de Thomas Cook, Peter Fankhauser, va revelar que la companyia devia gairebé 500 milions de lliures (560 milions d'euros) a una llarga llista de socis hotelers i creditors a la fi de setembre, segons revela aquest dimecres el 'Financial Times' i informa Efe.

El touroperador britànic Thomas Cook tenia escasses reserves d'efectiu que s'haurien acabat abans del pròxim 4 d'octubre, la qual cosa va provocar que l'empresa es declaràs en fallida dilluns i deixàs 600.000 persones afectades a tot el món, segons afegeix el diari econòmic.

Els documents amb els quals l'empresa va declarar la seva insolvència, als quals ha tingut accés el diari, mostren que Thomas Cook va quedar amb tan sols 956.670 lliures (al voltant d'un milió d'euros) en reserves d'efectiu grupals.

A això s'hi afegeixen 31,2 milions de lliures més (gairebé 35 milions d'euros) en els seus comptes bancaris, una precària situació que va dur Fankhauser a concloure que les reserves d'efectiu s'acabarien "el 4 d'octubre o probablement abans".

Els principals actius del grup eren les seves accions en les seves principals companyies operatives, Thomas Cook Group Tour Operations i Thomas Cook Group Airlines, que, al costat d'altres 24 filials, han entrat en suspensió de pagaments des que es va declarar la fallida del grup Thomas Cook Group aquest dilluns.

Els documents mostren també que la gerència de Thomas Cook va mantenir converses per vendre una part o la totalitat de la companyia mesos abans del seu col·lapse. Va rebre cinc ofertes de compra per a la totalitat o part de la seva aerolínia, una altra oferta per a la venda al touroperador xinès Fosun –el seu major accionista– i una oferta per a la seva companyia nòrdica, però totes varen ser rebutjades.

La direcció va considerar que era poc probable que poguessin obtenir un acord per un valor suficient sabent que l'estructura de capital del grup quedaria en un estat en el qual era "poc probable que fos sostenible". Thomas Cook va rebre també una oferta d'adquisició a principi d'agost per part d'Anex Tour Group, un operador turístic turc, que havia adquirit una participació del 8%, encara que les negociacions en aquest cas tampoc no varen fructificar.

Davant la creixent publicació de notícies sobre les dificultats financeres que travessava la signatura, la pressió financera sobre Thomas Cook es va intensificar, ja que alguns proveïdors varen començar a exigir el pagament anticipat per la prestació dels seus serveis i va haver-hi també una gran quantitat de cancel·lacions de reserves.

Finalment, després de fracassar en la seva frenètica carrera per recaptar els 200 milions de lliures (227 milions d'euros) que li exigien els bancs, Thomas Cook no va poder segellar un paquet de rescat amb el conglomerat xinès Fosun, estimat en 900 milions de lliures (1.023 milions d'euros) i es va declarar en fallida.

El col·lapse, després de 178 anys d'història, ha llançat l'operació de repatriació més important duita a terme al Regne Unit en temps de pau i, des del dilluns, uns 30.000 britànics (del total de 150.000 afectats) han pogut tornar a casa des de les seves destinacions vacacionals.

stats