Economia 24/02/2022

El sector turístic afronta amb caigudes la invasió d'Ucraïna

El doctor en Economia Antoni Riera ha assegurat que el conflicte incrementarà els preus dels carburants i farà que la inflació continuï a l'alça

ARA Balears
2 min
Aeroport de Palma.

PalmaLa invasió russa a Ucraïna ha començat a tenir conseqüències directes en l'economia espanyola, fins al punt que la borsa s'ha desplomat un 4,31% després de l'anunci de l'atac. Tot i que s'espera que els pròxims dies la situació empitjori, aquest mateix dijous ja s'han començat a aixecar totes les alarmes, incloses les del sector turístic, que, segons ha informat Europa Press, afronta amb preocupació un atac que podria ajornar la recuperació econòmica que prevista per als pròxims mesos.

Un dels exemples més clars que s'han pogut veure aquest matí a l'Íbex-35 ha estat la caiguda de Melià Hotels. Tot i que aquest dimecres ja va registrar una baixada d'un 0,88%, avui ha estat molt més marcada, de fins a un 3,99%.

Alhora, Antoni Riera ha explicat que Europa s'enfocava a posicionar-se com un territori amb molta capacitat d'innovació i inclusió. Ara, amb el còmput total del conflicte, farà que es perdi competitivitat: "Una guerra no és la millor aliada".

Situació de Melià Hotels aquest matí a Borsa.

A més, el preu del gas també s'ha disparat un 20,7% al mercat de futurs i el petroli Brent, de referència a Europa, també s'ha encarit, en aquest cas un 6,5%, i ha superat els 103 dòlars per barril, cosa que ha marcat un nou rècord de preus. Els contractes a futur del gas natural de la plataforma neerlandesa TTF, una de les plataformes de referència a Europa, han passat dels 87 euros per megawatt hora amb què van tancar la jornada de dimecres a 107,36 euros, un increment d'aproximadament un 23%.

De fet, segons ha explicat Antoni Riera, no només el preu dels combustibles s'enfilarà els pròxims mesos, sinó que també ho farà la inflació. Riera ha detallat que segons les seves previsions al juliol havia de destensionar-se, però amb l'inici de la guerra ha reconegut que "ja no ho pot assegurar".

El gas és un dels productes energètics que més es poden veure afectats pel conflicte a Ucraïna, ja que Rússia és el principal proveïdor d'aquesta matèria primera a gran part dels països del centre d'Europa, especialment Alemanya.

Un possible rebot turístic

El doctor Riera ha explicat que el mercat rus no és molt rellevant dins el turisme balear, que és més propens a destinacions com Turquia, però el conflicte pot tenir un "efecte rebot que fins i tot beneficiaria les Illes". No seria el primer cop que això passa, ha assegurat Riera, tot i que també ha remarcat que la importància recau que el conflicte s'acabi i no si acabaran arribant turistes.

Així mateix, en resum, l'aixecament de totes les restriccions del covid-19 al Regne Unit i la resta de països del món animava el sector turístic espanyol, que anava recuperant força, especialment per l'increment dels moviments internacionals. Però la decisió de Rússia de reconèixer les repúbliques de Donetsk i Luhansk amb tropes del país en territori ucraïnès ha elevat les tensions internacionals, la qual cosa suposa un nou obstacle per a la recuperació del sector.

stats