Aerolínies

Sanció a algunes de les aerolínies 'low cost' que cobren per l'equipatge de mà

El ministeri de Consum també investiga els suplements per reservar seients continus a menors i dependents

2 min
Un grup de passatgers esperanta per facturar el seu equipatge

Barcelona"Pots viatjar amb el teu equipatge de mà sense haver de pagar per ell". El ministeri de Consum espanyol ho ha deixat clar amb aquestes paraules, després d'anunciar aquest dijous que finalment ha obert els primers expedients sancionadors a diverses aerolínies low cost per cobrar suplements per l'equipatge de mà transportat en cabina.

El ministeri que dirigeix en funcions Alberto Garzón també ha ampliat aquesta investigació a altres sobrecostos que ara van a càrrec dels viatgers, però que "tradicionalment s'incloïen en el preu del bitllet". Per exemple, la reserva del seient continu a un altre passatger en el cas de menors o persones dependents. Consum considera que aquesta estratègia abusiva en l'ús dels suplements és el que permet a aquestes companyies oferir "preus molt competitius" a la seva publicitat. "Això els permet tenir un posicionament SEO privilegiat als motors de cerca i els comparadors respecte a competidors que sí que inclouen aquests serveis en el preu del bitllet", diu el comunicat.

D'altra banda, el ministeri també denuncia que les aerolínies sancionades en aquest expedient tampoc estarien permetent el pagament en metàl·lic a l'aeroport pels serveis addicionals, en contra del que diu la normativa. En aquest tipus d'infraccions, les multes previstes van dels 10.001 als 100.000 euros en les greus, i dels 100.001 al milió d'euros en les molt greus. Així i tot, Consum recorda que si el benefici "il·lícit" aconseguit per les companyies gràcies a aquestes pràctiques superés aquestes quantitats, les sancions podrien arribar a entre quatre i sis cops aquests guanys per a les infraccions greus, i entre sis i vuit vegades per a les molt greus.

Ryanair, Vueling, EasyJet i Volotea

Al comunicat del ministeri no apareix el nom de cap aerolínia low cost, però l'organització pels drets dels consumidors Facua assegura que en coneix almenys alguns. "Quatre de les companyies expedientades són Ryanair, Vueling, EasyJet i Volotea", ha assegurat l'entitat en un comunicat. Facua reivindica que van començar a denunciar aquestes pràctiques el 2018 i que ho havien traslladat fa dos anys a Consum. "En les seves denúncies davant del ministeri i les autoritats autonòmiques de consum, Facua argumenta que el cobrament per l'equipatge de mà vulnera tant la legislació del sector aeri com la de defensa dels consumidors", afegeix.

stats