Rosselló i Aubocassa, noves tafones de darrera generació
El sector de l’agroindústria ha mostrat aquesta setmana senyals de fortalesa i d’aposta de futur. D’una banda, ha obert les portes la tafona de Son Mesquidassa, propietat de la família Rosselló. És una instal·lació de darrera generació que preveu produir 180.000 litres d’oli verge i verge extra cada any, gràcies a la producció d’1 milió de quilograms d’oliva.
Els propietaris de l’empresa Conservas Rosselló presentaren aquest dimecres el projecte, que es va posar en marxa fa dos anys amb la sembra de més de 150.000 oliveres i la construcció de les modernes instal·lacions, que inclouen una planta de compostatge per produir biomassa amb els pinyols de l’oliva. El total de la inversió se situa en els 4 milions d’euros.
Tòfol Rosselló i la seva filla i directora del projecte, Xisca Rosselló, varen explicar ahir als mitjans que optaren per un sistema de plantació de l’olivar ‘superintensiu’ o en tanca per les seves oliveres de la tipologia arbequí. “La prioritat d’aquest sistema és facilitar al màxim la mecanització del cultiu; els arbres se sembraren en tanques compactes per facilitar els tractaments i permeten una recol·lecció mitjançant maquinària tipus veremadora”, explicaren.
En l’actualitat, Conservas Rosselló envasa i comercialitza més d’1 milió de litres d’oli verge amb les marques Rosselló i Balle. Els propietaris de l’empresa asseguren que a Mallorca es consumeix més oli del que es produeix i, per tant, el seu repte és donar resposta al mercat local, però sense perdre de vista l’exportació del producte. El trull, especialment dissenyat per al tipus de producció de Son Mesquidassa, estarà en continu funcionament les 24 hores del dia durant el període de recollida de l’oliva i la velocitat d’entrada prevista és de 5.000 kg per hora. Es preveu que la producció i comercialització dels productes de Son Mesquidassa arrenqui a l’octubre de 2016.
D’altra banda, Aubocassa va presentar en societat aquest dijous una tafona única a l’Estat, que permet que les olives arribin tan poc alterades com sigui possible al moment de premsat del qual s’obté l’ oli. Bàsicament, consisteix en el transport de la pasta d’oliva fins a la tafona a través d’una canonada que manté la temperatura òptima, la protegeix de l’aire i evita pèrdua d’aromes. L’empresa també ha presentat un nou oli, anomenat ‘L’amo’, elaborat a partir d’olives procedents d’altres finques de la zona. “Es tracta d’extreure l’oli de la manera més subtil”, va dir Agustín Santolaya, director general d’Aubocassa. Segons Santolaya, només hi ha tres empreses més que utilitzin aquest sistema: dues a Itàlia i una altra als Estats Units. Albocàsser és una possessió del segle XII situada en el camí de Son Fangos, entre Manacor i Vilafranca. Les primeres oliveres s’hi varen sembrar entre 1996 i 1997.