Energia

Rècord del preu de la gasolina tres mesos després de l'inici de la guerra

La benzina puja fins als 1,94 euros el litre, però el dièsel baixa lleugerament, tot i ser més car que a la UE

3 min
Un motorista posant gasolina al seu vehicle en una imatge d’arxiu.

BarcelonaQuan ja només queda un mes de vigència de la subvenció de 20 cèntims per litre de carburant –que el govern espanyol estudia allargar–, el preu de la gasolina no té aturador i s’enfila desbocat setmana rere setmana. Coincidint amb els tres mesos de l'inici de la guerra a Ucraïna, durant els últims set dies hi ha hagut un nou rècord històric: 1,94 euros el litre, una quantitat que és un 2,2% superior a la setmana anterior, segons dades publicades pel Butlletí Petrolier de la Unió Europea, que recull la mitjana del preu en 11.400 gasolineres de tot Espanya.

El preu rècord és sense aplicar la subvenció de 20 cèntims el litre que va acordar el govern espanyol –de la qual l’executiu aporta 15 cèntims i les petrolieres 5–. Si al preu del litre de la gasolina de 95 octans s’hi aplica aquesta subvenció, el cost se situa lleugerament per sobre del nivell que estava a finals del mes de febrer, just quan va esclatar la guerra a Ucraïna. Amb la bonificació de 20 cèntims o sense, el preu de la gasolina sense plom de 95 octans se situa a Espanya per sota de la mitjana de la Unió Europea, que és d’1,98 euros el litre, i de la zona euro, amb un preu mitjà de 2,049 euros.

El preu dels carburants a Espanya
Preu en euros per litre (€/l)

El preu de la gasolina no només s’ha disparat sinó que també ha tornat a superar el preu del gasoil, que amb la invasió russa d’Ucraïna havia superat des del mes de març, per primer cop a la història, el preu de la gasolina. L’encariment dels carburants obeeix sobretot a la reducció de la importació de cru de Rússia, però també dels productes refinats, com les gasolines i el dièsel. Segons el butlletí europeu, el preu del litre de gasoil l’última setmana es va situar en 1,86 euros, un 1,06% menys que la setmana anterior, malgrat que continua sent més car que a la mitjana de la Unió Europea (1,856 euros el litre), però per sota de la mitjana de la zona euro, on el preu és d’1,896 euros.

El nivell de preus finals més baix respecte als països de la zona euro es dona perquè Espanya, malgrat l’IVA, els impostos més grans i els gravàmens al biodièsel, continua comptant amb menys pressió fiscal que la mitjana comunitària. Pel que fa a un any enrere, el preu de mitjana del litre de gasolina s’ha encarit un 43,7%, mentre que el gasoil és un 54,3% més car. 

De fet, la vicepresidenta primera i ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha admès que si els transportistes ho haguessin vist útil, l’executiu hauria abaixat els impostos de la gasolina. Calviño, en declaracions a Telecinco, va subratllar que, en contra del que argumenta el PP, el govern sí que ha abaixat impostos, encara que de manera selectiva, aplicant rebaixes a la fiscalitat de l’electricitat. “Hem abaixat el preu de la gasolina, no els impostos, perquè els transportistes ens van dir que no els era útil”, va explicar. 

Aquests preus dels carburants es registren en un entorn d’alces constants del cru en el context actual, marcat per la invasió d’Ucraïna per Rússia. Així, el barril de Brent, el de referència a Europa, cotitzava ahir al voltant dels 114,5 dòlars, mentre que el Texas americà s’intercanviava a gairebé 111 dòlars. El preu dels carburants depèn de múltiples factors, com la cotització específica (independent de la del petroli), l’evolució del cru, els impostos, el cost de la matèria primera i de la logística i els marges bruts.

D’aquesta manera, l’evolució de la cotització del cru no es trasllada directament als preus de la gasolina, sinó que ho fa amb un decalatge temporal, cosa que fa pensar que els preus dels carburants es mantindran en màxims les setmanes vinents. Un fet que pot allargar la bonificació de 20 cèntims per litre, ja que el govern espanyol va admetre que la subvenció es mantindria mentre els preus fossin alts. Mentre els carburants segueixen l’escalada, el preu de la llum en el mercat majorista es manté per sota dels 200 euros el megawatt hora. Per a aquest divendres el preu marcat al mercat ibèric és de 168,54 €/MWh, un 2,7% menys que dijous.

Cepsa vol vetar la subvenció als turistes

El conseller delegat de la petroliera Cepsa, Maarten Wetselaar, s'ha referit aquest dijous a la subvenció de 20 cèntims per litre de carburant, de la qual el govern espanyol paga 15 cèntims i les petrolieres 5. L’executiu ha defensat que aquests tipus de mesures haurien de beneficiar només les persones més vulnerables, “que són les que tenen una necessitat més urgent”. En un acte organitzat per la patronal CEOE, Wetselaar ha considerat “ineficient” una subvenció generalitzada als carburants. “No s’ha de donar [la bonificació] a tothom d’aquesta sala i als turistes que venen a Espanya”, ha dit. La mesura, que va entrar en vigor l’1 d’abril, estarà en marxa fins al 30 de juny, però el govern espanyol ja n'està “monitoritzant” el funcionament per decidir si s’ha d’allargar. El secretari general de l’Agrupació Espanyola de Venedors al Detall de Carburants (Aevecar), Víctor García, ha dit que veu “lògic” que es pugui prorrogar la bonificació atès que, en la seva opinió, “no ha canviat res” des de l’1 d’abril.

Petrolieres i gasistes tributaran més al Regne Unit

El govern britànic ha anunciat aquest dijous un paquet de mesures d’uns 15.000 milions de lliures (17.600 milions d’euros) per ajudar les famílies britàniques a fer front a l’increment del cost de la vida i que es finançarà parcialment amb la introducció d'un impost temporal del 25% als beneficis de les empreses de petroli i gas. Amb aquest paquet d’ajudes, anunciat pel ministre de Finances, Rishi Sunak, el govern del Regne Unit eleva a 37.000 milions de lliures el suport directe a les llars. “Sabem que les persones fan front a desafiaments amb el cost de la vida i és per això que anuncio més suport per ajudar a afrontar l’augment de les factures d’energia”, ha indicat Sunak, i ha subratllat que “és correcte que les empreses que obtenen beneficis extraordinaris gràcies als preus mundials rècord del petroli i el gas hi contribueixin”. Entre les mesures destaca un nou pagament únic de 650 lliures (763 euros) a més de 8 milions de llars de baixos ingressos, i de 300 i 150 lliures per a pensionistes i persones amb discapacitat, respectivament.

stats