Finances personals
Economia 03/06/2022

La pujada de l'Euríbor encarirà les quotes de la hipoteca entre 5 i 25 euros en un mes

Els bancs anticipen un augment de tipus per part del BCE i endureixen els préstecs amb interès variable

4 min

BarcelonaGrans canvis esperen al sector bancari i als ciutadans endeutats. Amb la reobertura de l'economia després de la pandèmia i la creació de colls d'ampolla a les cadenes de producció i logístiques internacionals, l'any passat ja es va produir una primera escalada de preus que els últims mesos s'ha agreujat amb l'encariment de l'energia provocat per la guerra a Ucraïna. Actualment l'índex de preus al consum (l'IPC, l'indicador que mesura els augments de preus a l'economia) fa diversos mesos que està als nivells més alts dels últims trenta anys. A aquest encariment generalitzat del cost de la vida, ara caldrà afegir-hi també increments a les quotes de les hipoteques que molts clients ja han començat a notar.

En primer lloc, però, cal deixar clar que no totes les hipoteques es mouran. Els propietaris que hagin contractat préstecs a tipus fix no han de patir per res, ja que sempre paguen el mateix, en una modalitat que els últims mesos ja ha esdevingut la preferida per a la majoria de clients. El dilema sobre si triar una hipoteca a tipus fix o variable és habitual, però com a mínim en els pròxims mesos sembla que els consumidors amb préstecs fixos hi sortiran guanyant. Més a llarg termini, és impossible de predir.

L'índex de referència per calcular els interessos a pagar a les hipoteques variables acostuma a ser l'Euríbor, que és el tipus d'interès al qual els bancs de la Unió Europea es presten diners entre ells d'un dia per l'altre. Com que és un tipus essencial en el funcionament quotidià del sistema bancari europeu, les entitats financeres l'utilitzen com a referència per a molts crèdits, entre ells les hipoteques.

Aleshores, els que tinguin una hipoteca a tipus variable, ¿què han d'esperar? De moment, els canvis ja s'han fet notar, però mirats amb una mica de perspectiva els increments de les quotes són bastant moderats en comparació amb el que es pagava, per exemple, el 2008, just abans de l'esclat de la crisi financera global. Durant la dècada dels 2000, l'Euríbor estava de manera habitual per sobre del 4% i el juliol del 2008 va arribar a fregar el 5,4%, però amb la recessió i la llarga crisi que va afectar els països de l'euro els interessos van anar baixant fins a terreny negatiu, de manera que des del febrer del 2016 fins al març passat l'Euríbor va estar per sota del 0%.

L'Euríbor acostuma a evolucionar d'acord amb els tipus d'interès bàsics que marca el Banc Central Europeu, i que també porten des del 2016 a mínims històrics. Les circumstàncies, però, han canviat, ja que una pujada de tipus és l'eina habitual per frenar l'encariment dels béns de consum, perquè el fet que pugin els interessos fa que demanar un crèdit sigui més complicat i, per tant, el consum de les famílies disminueix. La contrapartida, però, és que aquesta reducció del consum afecta negativament el creixement de l'economia.

De moment, el BCE encara no ha tocat els tipus d'interès, com han fet altres bancs centrals del món –com als Estats Units o al Regne Unit–, però els bancs donen per descomptat que passarà en els pròxims mesos: a jutjar per les declaracions de la presidenta del BCE, Christine Lagarde, segurament aquest juliol. Això explica que els últims mesos l'Euríbor hagi crescut i estigui per sobre del 0%.

El desembre passat, l'Euríbor a un any era, de mitjana, del -0,5%, una xifra que ha anat pujant i que ja va entrar en territori positiu al febrer, quan es va situar al 0,01%. Al març, va continuar creixent fins al 0,29%, mentre que en la primera setmana de juny ja va tancar al 0,49%.

El 2018, el millor any

Al gràfic adjunt es poden veure les evolucions de les quotes mensuals inicials de tres exemples d'hipoteques, tot i que en realitat cada préstec té les seves condicions, que poden variar força. El primer exemple és una hipoteca de 50.000 euros a tornar en 15 anys, amb un interès de l'Euríbor més mig punt percentual –és a dir, si l'Euríbor és de l'1%, el client paga un interès de l'1,5%–. El segon exemple és de 150.000 euros amb un interès de l'Euríbor més un punt percentual i a pagar en 20 anys, i el tercer és de 250.000 euros amb un punt i mig afegit a l'Euríbor i 25 anys. Els exemples no inclouen un tipus diferenciat per al primer any, un fet habitual en molts préstecs.

El millor moment per contractar la hipoteca va ser el 2018, quan al maig l'Euríbor era més baix. La quota en aquell cas hauria sigut de 284 euros mensuals en el primer cas, mentre que el mes passat hauria sigut de 294 euros, 10 euros de diferència. En el segon cas, hauria passat de 451 a 472 euros (21 euros més), i en el tercer de 966 a 1.034 euros mensuals (una pujada de 68 euros). Si finalment es tanca el juny al mateix nivell que aquesta primera setmana, les tres hipoteques patiran un increment de les quotes mensuals de 4,38 euros, 9,14 euros i 24,16 euros, respectivament.

És difícil saber cap on evolucionarà l'Euríbor en els pròxims mesos, ja que dependrà de si s'estanca la guerra a Ucraïna i de l'èxit de les possibles mesures dels governs europeus per frenar la inflació, sobretot l'encariment de l'energia. En qualsevol cas, en els pròxims mesos sembla poc probable que es torni a l'Euríbor negatiu, especialment si el BCE acaba fent bons els pronòstics de pujades dels tipus bàsics. Els usuaris d'hipoteques variables hauran de revisar més sovint el compte per veure quant els ha cobrat el banc. Els de les hipoteques a tipus fix, no obstant això, seguiran dormint igual de tranquils.

stats