Energia

El preu dels carburants es pren un petit respir a l'inici de l'estiu

Sense la subvenció els preus continuen per sobre dels 2 euros el litre

2 min
Els productes actuals de les gasolineres, gasolina 95, gasolina 98 i dièsel, no desapareixeran, però el conductor tindrà més informació sobre el grau de biocombustible de cada sortidor.

BarcelonaEl preu mitjà del gasoil i de la gasolina ha baixat lleugerament aquesta setmana a Espanya, tot i que els dos carburants es mantenen per sobre dels dos euros el litre –sense comptar la subvenció dels 20 cèntims el litre–, una cota que superen des de ja fa diverses setmanes. Segons les dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea, el preu mitjà del litre de gasolina s'ha situat aquesta setmana en 2,112 euros, després de registrar una baixada del 0,75% respecte a fa set dies. En el cas del dièsel, el preu mitjà del litre s'ha situat aquesta setmana en 2,076 euros, després de registrar una baixada de l'1,14%. És la primera vegada des del mes de maig que el dièsel baixa.

Aquest import mitjà, que recull les dades d'unes 11.400 estacions de servei de tot l'Estat, inclou els impostos, però no reflecteix el descompte que va entrar en vigor des de l'1 d'abril d'almenys 20 cèntims per litre, que s'ha allargat fins a final d'any dins del paquet de mesures per l'impacte de la guerra d'Ucraïna.

Comptant amb aquesta subvenció, el preu del litre de gasolina seria 9 cèntims més car que l'última setmana de març (1,818 euros), abans que es comencés a aplicar el descompte, de manera que l'encariment registrat per aquest carburant des d'aleshores ha absorbit totalment la bonificació. Pel que fa al dièsel, a l'aplicar la rebaixa dels 20 cèntims per litre, el seu import seria gairebé quatre cèntims superior al preu que marcava a finals de març (1,837 euros per litre).

Fort augment des de l'atac rus a Ucraïna

En comparació amb un any enrere, el preu mitjà del litre de gasolina s'ha encarit un 51%, mentre que en el cas del gasoil és un 65% més car, tot i que sense tenir en compte la bonificació vigent actualment. Des de l'atac rus a Ucraïna el 24 de febrer els preus dels dos combustibles s'han disparat entre un 31% i un 39%.

El preu de la gasolina sense plom de 95 es manté a Espanya per sobre de la mitjana de la Unió Europea, situada a 1,993 euros el litre, així com de la zona euro, amb un preu mitjà de 2,05 euros. En el cas del dièsel, el preu a Espanya també és superior al de la mitjana de la UE, que és d'1,997 euros, així com de la zona euro, amb un preu de 2,046 euros.

stats