Carburants

El preu dels carburants cau amb l'inici de les vacances d'agost

El mes arrenca amb el dièsel a 1,89 euros el litre i la gasolina a 1,90 euros

ARA
2 min
Un conductor omplint el dipòsit del cotxe amb gasoil en una gasolinera.

MADRIDLa tònica amb la qual va començar l'estiu continua. El preu mitjà del gasoil i de la gasolina ha baixat, de nou, aquesta setmana i arrenca així el mes d'agost per sota dels dos euros el litre –sense incloure-hi la subvenció dels 20 cèntims el litre, que encara l'abarateix més–. Per primera vegada des de principis del mes de juny, tots dos carburants van baixar de la quota dels dos euros la setmana passada, tendència que, ara, en ple període de vacances, continua.

Segons les dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea, el preu mitjà del litre de gasolina s'ha situat aquesta setmana en 1,902 euros, després de registrar una baixada d'un 2,66% respecte a fa set dies, quan marcava un preu d'1,954 euros el litre. En el cas del dièsel, el preu mitjà del litre s'ha situat en els 1,893 euros el litre, després de registrar una baixada del 2% respecte a l'anterior setmana, quan marcava 1,933.

A aquests preus caldria aplicar-hi el descompte de 20 cèntims el litre –i els que puguin aplicar les petrolieres pel seu compte– que va aprovar el govern espanyol per combatre l'escalada de preus dels combustibles i que estarà en vigor fins al desembre d'aquest any, després que l'executiu de Pedro Sánchez hagi prorrogat el pla de xoc per la guerra a Ucraïna. El Butlletí Petrolier de la Unió Europea elabora l'import mitjà amb dades de més d'11.400 estacions de servei de tot l'Estat i hi inclou els impostos.

Així, en el cas del dièsel, a l'aplicar la rebaixa dels 20 cèntims per litre, el seu import és ara d'1,693 euros, mentre que la gasolina es quedaria en 1,754 euros el litre. L'objectiu de la bonificació és pal·liar l'augment històric que tots dos carburants van començar a registrar arran de la guerra a Ucraïna i que ha portat a registrar xifres insòlites. El preu dels dos combustibles s'ha disparat un 35% en el cas de la gasolina i gairebé un 50% en el dièsel respecte a ara fa un any, sense tenir en compte la subvenció.

Aquestes xifres es registren en un entorn de preus del cru elevats, pel context marcat per la guerra. Tot i això, el barril Brent, de referència a Europa, ha tornat a baixar de preu aquesta setmana i cotitzava aquest dijous per sota dels 100 dòlars (97). Cal tenir en compte, però, que el preu dels carburants depèn de molts factors, com ara la seva cotització independentment del petroli, l'evolució del cru, el cost de la matèria primera, els impostos i els marges. Així, la cotització del cru no es trasllada directament als preus que els consumidors paguen per la gasolina o el dièsel, sinó que baixa amb cert retard.

stats