PANDÈMIA
Economia17/04/2020

Només un 50% dels obrers han tornat a la feina

Comissions Obreres denuncia que només un 20% de les obres que han supervisat apliquen les mesures de protecció davant el coronavirus

Alba Tarragó

PalmaEl sindicat UGT-FICA i l’Associació Empresarial de Promotors Immobiliaris de les Balears coincideixen que entre un 50% i un 60% dels treballadors de la construcció s’han reincorporat a la feina durant aquesta setmana, en què el govern espanyol ha permès reactivar el sector. Juntament amb aquest, la indústria i altres activitats han pogut tornar a posar-se en marxa gairebé dues setmanes després que quedassin suspeses com a mesura per aturar el coronavirus. El 28 de març, el president Pedro Sánchez va anunciar que només els treballadors d’activitats essencials podrien continuar acudint al seu lloc de feina fins al 9 d’abril.

Concretament, es calcula que prop de 55.000 treballadors havien de tornar a la feina a les Balears aquest dimarts. Tot i això, el Govern no confirma quants han estat realment i fonts internes asseguren que les dades es coneixeran el mes de maig amb les xifres d’afiliació. En qualsevol cas, el secretari de la Federació d’Indústria, Construcció i Agro (FICA) d’UGT, Roberto Serrano, afirma que només la meitat dels assalariats de la construcció s’han reincorporat. Aquests són els que fan feina per a “obres civils i grans empreses”, explica Serrano. Així, un 40% dels treballadors que continuen inactius es corresponen als que es dediquen a reformes, les quals “el decret no permet fer actualment”, assenyala el sindicalista.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la indústria, Serrano indica que els treballadors “es van incorporant amb comptagotes” i que “els polígons continuen buits”. Al mateix temps, els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) continuen augmentant en ambdues activitats econòmiques: mentre que en la industrial es deu en general “a causes productives”, en la construcció han detectat un gran augment en el nombre de petites empreses que els apliquen.

Juntament amb la documentació d’ERTO, el que més rep la federació són telefonades de treballadors que han estat acomiadats, declara el seu secretari. “No es pot acomiadar durant l’estat d’alarma”, recorda, i per això recomanen als afectats que els enviïn la seva documentació per posar-la en mans dels serveis jurídics del sindicat. Aquests, especifica Serrano, són acomiadaments improcedents, però de moment no poden presentar cap demanda “atès que els jutjats estan tancats”.

Cargando
No hay anuncios

Molts obrers acudeixen també al sindicat per denunciar que no tenen equips de protecció individual (EPI) als seus centres de feina. Serrano remarca que al principi de l’estat d’alarma varen signar un protocol amb el Govern, l’Institut Balear de Seguretat i Salut Laboral (Ibasal) i les empreses en què s’obliga els treballadors a portar mascareta en cas que no es pugui mantenir la distància de dos metres de seguretat. De moment, els recomanen que telefonin a la policia per denunciar aquests casos i així poder sancionar l’empresa.

Una tornada no desitjada

Cargando
No hay anuncios

Davant això, el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, recorda que el Govern “va sol·licitar que no es reactivassin les activitats no essencials fins a la fi del període d’alarma” i que, si es feia, “fos amb criteris de seguretat laboral molt estrictes”, recollits en el protocol. “Nosaltres preferíem mantenir aquest nivell de confinament”, reconeix.

No obstant això, Comissions Obreres (CCOO) també ha detectat una falta de protecció a les obres. El responsable del sector de construcció, Francesc Lahilla, denuncia que la tornada a la feina “ha estat precipitada i un complet desastre” perquè no hi ha material per garantir la seguretat. Lahilla afirma que, de les aproximadament 100 obres que ja ha visitat aquesta setmana, només una vintena complien amb totes les mesures. Si bé fins ara només han advertit les empreses que incomplien el protocol, a partir de dilluns ja preveuen prendre mesures. “Al cap i a la fi, és un sector molt precari i la gent va a fer feina a costa de la seva salut. Acaben pagant els més vulnerables i els que tenen necessitat de treballar”, lamenta Serrano.

Cargando
No hay anuncios

L’Associació Empresarial de Promotors Immobiliaris de les Balears, malgrat que reconeix que únicament la meitat dels treballadors s’han reincorporat, nega que cap de les seves empreses compleixi el protocol. El seu president, Luis Martín, defensa que són “tasques dures” i que “el fet de portar contínuament la mascareta pot dificultar la feina”. Precisament amb la intenció d’evitar grans concentracions de gent, en algunes obres s’ha retirat personal, subratlla Martín. “El ritme davalla i algunes obres, com a conseqüència, s’han endarrerit”, afegeix. El rendiment també continua en descens i els constructors ja varen advertir fa unes setmanes que havien perdut “un 30% de les capacitats productives”, diu el president de Proinba.

Per la seva banda, l’Associació d’Industrials de Mallorca (Asima) -a la qual pertanyen prop del 70% de les empreses dels polígons de Son Castelló i Can Valero- indica que les úniques empreses que estan en marxa són les dedicades a materials de construcció. En aquest sentit, el seu director general, Alejandro Sáenz de San Pedro, manté que “l’activitat als polígons ha tornat als nivells de feia dues setmanes, que se situa entre el 25% i el 35%, unes xifres molt baixes”.