Economia 19/01/2023

La meitat de la planta hotelera de Mallorca estarà oberta el pròxim febrer

La presidenta de la patronal, Maria Frontera, ha anticipat que, davant l'avançament de Pasqua, a l'abril el percentatge d'establiments turístics oberts arribarà fins al 70%

3 min
Massificació turística a Mallorca.

PalmaLa presidenta de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), Maria Frontera, ha explicat aquest dijous que, al llarg del mes de febrer, la meitat de planta hotelera de l'illa ja estarà oberta per als turistes, un percentatge que augmentarà fins al 70% a l'abril, davant l'avançament de Pasqua.

En el marc de la Fira Internacional de Turisme (Fitur), que s'està fent aquests dies a Madrid, Frontera ha afirmat que les tendències "són positives" amb vista a la temporada del 2023, amb un estiu que serà "molt millor que l'any passat, però per davall del 2019, tot i que no vol que no hi hagi més despesa".

Davant la incertesa del context geopolític, per la guerra a Ucraïna, un dels països més afectats és Alemanya per la seva dependència del gas rus, que alhora és dels principals mercats d'emissors de turistes cap a les Balears. La presidenta de la patronal hotelera ha remarcat que, malgrat el context, "sembla que la recessió econòmica no afecta la temporada turística". Pel que fa als britànics, "la tendència és bona i esperam continuar creixent".

Aquest dimecres, dia en el qual s'iniciava Fitur, pràcticament tots els partits amb representació al Parlament es van deixar veure per l'estand de les Illes. "Es veia com les eleccions estan a prop, i l'ús que es pot fer de la fira per als comicis", ha apuntat Frontera. Això sí, l'ambient ha distat molt del viscut a la World Travel de Market de Londres, una de les fires turístiques més importants del món, ja que a Fitur la tensió entre partits s'ha desinflamat enormement, especialment entre els tres partits del Pacte (PSIB, MÉS per Mallorca i Unides Podem).

Així i tot, hi ha hagut veus crítiques internes: des del coordinador de MÉS, Lluís Apesteguia, recordant que no volen més promoció turística, fins al vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Juan Pedro Yllanes, exigint al sector hoteler una major implicació en la utilització d'energies verdes. A aquesta darrera qüestió s'hi ha referit la presidenta de la patronal. "Fa aquestes declaracions a partir de dades antiquades, hi ha molts consultors i hotelers treballant amb projectes ambiciosos. Si hi ha col·lapse de sol·licituds per la gestió tècnica de les conselleries, també s'ha de tenir en compte", ha indicat.

Els turistes, a favor de reduir les emissions

El 89,8% dels turistes (pràcticament nou de cada deu) que visiten les Balears accepten pagar més per un allotjament si serveix per contribuir al finançament d'accions per compensar o reduir les emissions, segons un estudi de la Universitat de les Illes Balears (UIB), recollit per Europa Press. L'estudi, ha explicat la UIB en una nota de premsa, es va fer entre l'agost i el setembre del 2022 a l'aeroport de Palma i es van entrevistar 1.530 turistes de 18 nacionalitats diferents. En línies generals, el 98,6% dels turistes que visiten les Balears són "plenament conscients" de l'empremta de carboni que va associada als seus desplaçaments.

La investigació ha estat dirigida pels doctors Àngel Bujosa i Antoni Riera, del grup de recerca en Anàlisi Econòmica dels Impactes del Turisme (AEIT) de la UIB i s'ha finançat en el marc de la darrera convocatòria d'ajuts per dur a terme accions de recerca i desenvolupament tecnològic de la Direcció General de Política Universitària i Investigació del Govern.

Segons ha quedat recollit a l'estudi, el 91,6% dels turistes que visiten les Balears es mostren preocupats pels efectes negatius que, a escala global, es deriven del canvi climàtic. Per aquest motiu, un 83% consideren que caldrà que la humanitat modifiqui els patrons de consum i producció i un 67,2% sent la responsabilitat personal de contribuir a través d'accions que permetin reduir o compensar la seva empremta de carboni.

Concretament, pel que fa a les activitats de turisme i lleure que duen a terme, el 47,6% dels enquestats es mostren disposats a modificar els seus patrons de viatge per reorientar-los cap a alternatives menys contaminants. Així i tot, només un 12% dels enquestats planegen evitar l'ús de l'avió en els seus desplaçaments futurs, una proporció que baixa entre els turistes britànics i espanyols i entre aquells d'edat més jove o que fan visites freqüents a l'Arxipèlag.

stats