Economia 24/01/2019

Els jubilats de les Illes acusen el gran capital d'intentar privatitzar les pensions

La seva plataforma fa 13 propostes, que presentaran als partits politics

Carles Tudurí
2 min
Els representants de la plataforma, aquest dijous a Palma.

PalmaLa Plataforma d'Associacions de Jubilats de Mallorca ha acusat aquest dijous "el gran capital" d'intentar privatitzar les pensions, per la qual cosa presentaran 13 mesures als partits polítics perquè defensin aquest sistema de prestacions públiques.

En una roda de premsa, els representants de la plataforma han destacat que és necessari "sortir al carrer" per defensar els drets que s'han aconseguit durant anys i que ara consideren que estan en perill pels interessos de les entitats bancàries i alguns partits polítics en la privatització d'aquest sistema.

Els jubilats han informat que presentaran un total de 13 propostes als partits polítics de les Illes, tot i que, "per no perdre temps", es reuniran només amb aquells que estiguin disposats a escoltar les seves reivindicacions. Consideren que s'ha d'impulsar un major repartiment de la riquesa, ja que, "si no hi ha treballadors, no hi ha riquesa".

De les propostes, n'hi ha tres que consideren fonamentals: la derogació de la reforma laboral del 2012, la derogació de la denominada "llei mordassa" i el manteniment del sistema de pensions. La intenció de la plataforma és garantir les pensions als treballadors actuals, ja que consideren que els jubilats que les estan cobrant les tenen assegurades, encara que no se'n facin actualitzacions importants.

Els representants dels jubilats han destacat que, en part gràcies a la seva pressió, s'ha aconseguit l'eliminació del copagament sanitari, per la qual cosa consideren que és necessari continuar reclamant actuacions als polítics per defensar els drets socials.

Entre les novetats de les seves propostes, una part de les quals ja havien entregat als polítics fa quatre anys, hi ha la defensa de les mesures de discriminació positiva per eliminar la bretxa de les pensions entre homes i dones.

També demanen que s'apliquin mesures per compensar o evitar el cost més gran de la vida en determinades zones, com el cas de les Illes Balears, perquè consideren que això suposa "una pobresa afegida a l'hora d'haver de sobreviure amb unes pensions mínimes".

stats