Economia 16/03/2018

Un terç dels jubilats illencs cobra menys de 8.000 euros

Un total de 67.045 pensionistes de Balears, el 33,7%, està per sota del llindar de la pobresa

Lluís Felipe Lorenzo
2 min
67.000 pensionistes de les Balears cobren menys de 8.000 €.

PalmaUn total de 67.045 pensionistes de Balears, el 33,7%, està per sota del llindar de la pobresa, atès que menys de 8.000 euros. A més, les dones gairebé dupliquen aquesta taxa (un 60,6 %)i, d’aquesta manera, la bretxa salarial és del 43,1%.

Això es desprèn d’un informe dels Tècnics del Ministeri d’Hisenda (GESTHA), fet a partir de dades de l’ Estadística de mercat de treball i pensions en les fonts tributàries de 2016 que elabora l’Agència Tributària.

Cap voluntat política

Segons GESTHA, “la revaloració costaria prop de 2.000 milions d’euros aquest any. Hi ha doblers als Pressupostos Generals de l’Estat i és qüestió de voluntat política decidir cap a on van”.

A més, l’entitat assenyala que la solució d’acudir a impostos com el de les transaccions financeres i de la banca (que defensa el PSOE) pot ajudar, encara que ha destacat que els imposats finalistes no solucionen el problema, perquè allò que s’ha de fer és anar “al calaix dels impostos, assumint que és necessària una reforma del sistema tributari en el seu conjunt per dotar de suficiència el sistema”.

Els jubilats sortiran al carrer avui a Palma i a altres ciutats de l’Estat espanyol per exigir unes “pensions dignes” que garanteixin el poder adquisitiu dels pensionistes presents i futurs amb unes pujades de sou que estiguin en consonància amb l’increment dels preus.

Sindicats, partits polítics d’esquerres, la Plataforma d’Associacions de Jubilats i Pensionistes de Mallorca i Jubilats per Mallorca varen fer dimecres passat una crida a la participació “multitudinària” de la ciutadania en les manifestacions convocades a Palma, Maó, Ciutadella, Eivissa i Formentera i moltes altres ciutats de l’Estat.

Mundita Bustins, secretària de Formació de la Federació de Pensionistes i Jubilats d’UGT, va afirmar que “estam lluitant per nosaltres, però també pels qui venen darrere, per la qual cosa animam els joves a participar en les mobilitzacions”.

El debat de les pensions ja preocupa el Govern espanyol després de la manca de reflexos que va demostrar amb la reacció de les dones i els homes feministes el passat 15 de març.

Els conservadors tenen por que els pensionistes encetin una nova onada de protestes contra el govern central quan falta poc més d’un any per a les eleccions generals i les enquestes no li donen majoria ni tan sols amb Ciutadans.

stats