Fiscalitat
Economia 11/04/2023

Habitatge, estudis i donacions: això és el que et podràs deduir a la declaració de la renda

La campanya comença aquest dimarts, 11 d'abril, amb la presentació de les declaracions per Internet

4 min
Imatge d'arxiu de la seu de l'Agència Tributària a Catalunya.

PalmaLa campanya de la renda arranca aquest dimarts, 11 d'abril, amb la presentació de les declaracions per Internet, d'acord amb el calendari del contribuent de l'Agència Tributària. Segons ha destacat Europa Press, la d'enguany es correspon amb els ingressos obtinguts el 2022 i es prolongarà entre l'1 i el 30 de juny de manera ordinària.

Així mateix, des del pròxim 5 de maig i fins al 30 de juny la declaració de l'IRPF es podrà presentar també per telèfon, i entre l'1 i el 30 de juny, coincidint amb el període ordinari, els contribuents podran presentar la declaració a les oficines de l'Agència Tributària. Amb resultat a ingressar i amb domiciliació bancària, el termini conclou el 27 de juny. L'Agència Tributària ja ha habilitat la descàrrega de les dades fiscals i part dels continguts informatius de la campanya, amb l'objectiu d'avançar les gestions en les declaracions.

Tram autonòmic de l'IRPF

El Govern ha augmentat un 10% la despesa màxima deduïble de totes les deduccions autonòmiques. A més, s'han ampliat els límits d'ingressos, per la qual cosa en la declaració conjunta passa a 52.800 euros –abans oscil·lava entre 25.000 i 48.000 euros–, i en la individual serà de 33.000 euros –abans era d'entre 12.500 i 30.000 euros. Això suposarà arribar al 80% dels declarants, i comporta que l'Executiu deixarà d'ingressar uns 40 milions d'euros.

Habitatge

Cinc principals deduccions autonòmiques pel que fa a l'habitatge. El Govern ha creat una deducció, d'un màxim de 250 euros, per compensar la pujada dels interessos de les hipoteques variables del 2022, en comparació amb l'any anterior. D'altra banda, hi ha tres deduccions amb un màxim de 440 euros: per despeses de lloguer pel trasllat temporal a una altra illa; pel lloguer d'habitatge habitual per a menors de 36 anys, persones amb discapacitat i famílies nombroses; i per a despeses d'assegurances d'impagament de lloguers. Finalment, també es podrà deduir un 50% de les inversions –d'un màxim de 10.000 euros– per millorar l'eficiència energètica de l'habitatge.

Conciliació i estudis

En els casos dels fills menors de sis anys, els pares es podran deduir fins a 660 euros per motius de conciliació del 40% de les despeses d'escoletes, centres d'educació infantil, menjadors o activitats extraescolars. A més, també hi ha una deducció de fins a 1.760 euros per estudiants universitaris o de grau superior que s'han de desplaçar fora de l'illa per cursar els estudis. En un altre ordre, els declarants podran deduir-se fins a 110 euros per fills per despeses d'aprenentatge d'idiomes, i 220 euros per fill pels llibres de text.

Donacions i inversions

Arran de la invasió de Rússia a Ucraïna iniciada el febrer de 2022, el Govern permetrà deduccions de fins a 150 euros per donacions a ONG, i per cada persona desplaçada acollida, amb un màxim de 600 euros per contribuent. Cal remarcar que les ajudes dels consells insulars, com el bo per emancipació en el cas del de Mallorca, estan subjectes a una altra normativa, per la qual cosa no s'apliquen les mateixes mesures.

També hi haurà una deducció del 15% per donacions a entitats que fomentin el català, del 25% en el cas d'entitats d'R+D+I, del 25% –sobre una base màxima de 165 euros– per a entitats del tercer sector, de fins a 660 euros per donacions a mecenatge esportiu, cultural i científic, de 6.600 euros per inversions en adquisicions d'empreses de nova creació, i de 13.200 euros per inversions en societats que tenguin participacions de centres de recerca o universitats.

Novetats estatals

Més incentius als plans de pensions d'empresa

El govern espanyol continua apostant per afavorir fiscalment els plans de pensions d'empresa per davant dels individuals. Aquesta política la va introduir el ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá, i ja fa diversos anys que està en marxa. A l'exercici 2022, els plans de pensions privats veuen reduïda la deducció dels 2.000 de l'última campanya als 1.500 euros, mentre que als plans de pensions corporatius puja dels 8.000 als 8.500 euros, tant si són fetes pel mateix treballador com per la companyia que li dona feina. És a dir, un treballador es pot arribar a deduir 10.000 euros entre els dos tipus de plans.

Mínim exempt estable

Es mantenen en 22.000 euros anuals els ingressos per sota dels quals no és necessari fer la declaració de la renda, però en el cas de tenir dos pagadors durant l'exercici, aquesta xifra es redueix a 15.000 euros anuals, mil euros més que la marcada per a la campanya anterior. Tot i no tenir-ne l'obligació, una persona que guanya menys que això pot igualment fer-la, en alguns casos per recuperar part de les retencions d'IRPF fetes a la nòmina.

Més deduccions per als autònoms

Els autònoms que tributin pel sistema de mòduls tenen una grata novetat i veuran com la bonificació al rendiment net dels mòduls passa del 5% al 15%.

A més, els autònoms que es dediquin a activitats agràries podran aplicar-se reduccions equivalents al 35% dels costos de gasoil agrícola i al 15% dels costos de fertilitzants, mesura per compensar parcialment l'encariment de les primeres matèries d'aquest any passat.

Bo cultural i subsidi a rendes baixes

Al llarg del 2022, l'Estat va aprovar dues ajudes, un ingrés de 200 euros a les persones en situació econòmica més vulnerable i l'anomenat bo cultural per a joves de 18 anys, que representava un import màxim de 400 euros per gastar en activitats i productes culturals. Els dos subsidis s'han de presentar com un guany patrimonial a la declaració, sempre que s'arribi al mínim per fer la declaració.

L'impost sobre les grans fortunes

La campanya de la renda afectarà també els espanyols amb grans patrimonis. L'impost sobre les grans fortunes espanyol, aprovat pel govern el novembre passat, funciona en paral·lel al de patrimoni.

Més detalls a la casella de criptomonedes

Les criptomonedes s'han de declarar. Aquest fet no és pas nou, ja que sempre havia estat així, però des de la declaració anterior els criptoactius ja comptaven amb un apartat propi, que en aquesta ocasió s'ha fet més detallat.

stats