Economia 29/12/2020

El Govern recomana evitar les grans superfícies, que tanquen a partir d'avui a les 20 h

El vicepresident s'ha reunit aquest dimarts amb patronals i sindicats per parlar de les noves restriccions

Ara Balears
3 min
El centre comercial de Porto Pi

PalmaLes grans superfícies, igual que els bars i restaurants i els comerços, s'enfronten aquest dimarts a les noves restriccions. A partir d'avui i durant dues setmanes, els centres comercials hauran de tancar a les 20 h i durant els caps de setmana i dies festius hauran d'estar tancats. Per tractar aquests nous canvis, el vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, s'ha reunit aquest matí, acompanyat pel director general de Comerç, Miquel Piñol, amb sindicats i representants de les grans superfícies i del sector del comerç.

Abans de la trobada, Yllanes ha explicat que han volgut parlar amb el sector comercial per explicar per què s'han pres aquestes mesures, que "estan destinades a restringir la mobilitat". En la trobada, que s'ha fet per videoconferència, hi han participat l'Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (ANGED), l'Associació d'Empreses de Supermercats (Asedas) i les patronals Afedeco, Pimeco, Confederació Balear de Comerç i CAEB. També hi han estat presents els sindicats UGT, CCOO i USO.

El membre del Govern ha agraït a patronals i sindicats el seu compromís i els ha demanat que siguin estrictes amb el compliment de les normes. "Som conscients que són unes mesures dures, però estan encaminades a reduir la mobilitat de la ciutadania i això és, precisament, el que hem d'aconseguir per tal de contenir la propagació del virus", ha apuntat el conseller.

En aquest sentit, la Direcció General de Comerç recomana a la ciutadania que planifiqui les compres que s'hagin de fer aquests dies. També que es facin de manera individual o amb un màxim de dues persones del mateix nucli de convivència, llevat dels infants a càrrec, persones discapacitades o persones dependents, tal com publica aquest dimarts el Butlletí Oficial de les Illes Balears. A més, demana que les compres es facin dins el mateix municipi de residència per evitar desplaçaments innecessaris i apostar pel comerç local.

Davant això, el president d'ANGED a les Balears, Antonio Díaz, assegura que el tancament durant el cap de setmana i l'obertura de menys hores poden provocar l'efecte contrari i que hi haurà "més concentració de gent". A més, assegura que si es posàs en marxa només la reducció de l'horari comercial, seria més efectiu i no afectaria els llocs de feina. També ha remarcat que els comerços "no són els causants de l'augment dels contagis".

Evitar les grans superfícies

Així, a partir d'avui a Mallorca els bars i restaurants hauran de tancar a les 18 h; els comerços, a les 20 h, i les grans superfícies de més de 700 metres quadrats no podran obrir els caps de setmana ni els dies festius. Queden exclosos d'aquestes mesures els establiments dedicats al comerç essencial, que inclouen els dedicats a alimentació, begudes, productes higiènics i altres productes de primera necessitat. També n'estan exemptes benzineres, farmàcies, ortopèdies, òptiques, comerços dedicats a productes de telecomunicacions, serveis de perruqueria i d'estètica i centres de veterinària. Per altra banda, tots els centres, recintes i establiments comercials que disposin d'aparcament, n'hauran de reduir l'aforament al 50% de la seva capacitat.

Aquest mateix dimarts la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha demanat als ciutadans que evitin les grans superfícies comercials i que "vagin a comprar a la botiga del nostre barri" perquè "hem de fugir de les grans aglomeracions". Segons l'agència Efe, la presidenta ha assegurat que "si la ciutadania compleix les normes, aquestes mesures són més que suficients per fer baixar els contagis".

stats