Economia 09/12/2021

El Govern manté la previsió de creixement per al 2022 tot i les darreres advertències de l'AIReF

Segons la previsió de l'Executiu, a final d'any s'haurà recuperat un 56% del PIB perdut per la pandèmia

2 min
El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela.

PalmaLa Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball de les Illes Balears es manté fort sobre les seves previsions de creixement per al 2022. Segons ha explicat el conseller Iago Negeruela, el PIB creixerà un 12,1% l'any vinent i ha tornat a assegurar que a final del 2022 s'haurà recuperat tot el PIB perdut durant la pandèmia. A més, s'ha explicat que avui dia ja s'ha recuperat el 56% del total perdut. Aquestes declaracions no van gaire en consonància amb les darreres de l'AIReF, que va qualificar de "molt poc probables" les previsions del Govern.

Així i tot, el PIB de les Illes ha crescut un 16,7% interanualment. Una dada que està molt per sobre de la mitjana estatal, disposada en un 2,7%, i l'europea, en el 3,9%. També és més del doble que la segona comunitat autònoma que la segueix, les Illes Canàries, que han crescut un 7,1% respecte de l'any passat. Així mateix, cal tenir en compte que són unes dades molt positives que acompanyen la caiguda més negativa del PIB de les Balears en comparació amb la resta de l'Estat. Va ser del voltant el 20%, malgrat que també estava previst que fos del 27%.

Des de la Conselleria s'han destacat diferents aspectes per demostrar la major recuperació econòmica que s'ha viscut a les Illes durant aquest tercer trimestre en comparació amb la mitjana estatal. Entre d'altres, remarca l'afiliació a la Seguretat Social, que s'ha incrementat un 21,1%, mentre que a l'Estat ho ha fet un 7,3%. El comerç, per exemple, ha crescut un 8,7% en l'espectre illenc i un 0,1% a la mitjana estatal. Pel que fa al consum de carburants, les Balears han vist com ha crescut un 19,4%, en comparació amb el 8,2% de l'Estat. Totes aquestes dades, llegides des de la perspectiva interanual.

Quant a les xifres per illes, Mallorca i Menorca es troben a un nivell molt similar, amb el 16,3% i el 16,8%, mentre que destaquen les Pitiüses amb el 20,1% de variació interanual del PIB. Alhora, des de la Conselleria s'ha anunciat que es preveu que Menorca sigui la primera illa a recuperar el PIB prepandèmic i que ho faci durant el primer semestre del 2022.

Per sectors, el que més s'ha vist com augmentava és la indústria, que ha crescut un 26,8% i encadena així tres trimestres seguits de creixement. La segueixen el sector serveis amb un creixement del 17%, l'agropesquer amb el 13,9% i la construcció amb el 4,9% d'increment respecte de l'any passat. L'agropesquer, segons ha informat la Conselleria, ja ha assolit els nivells prepandèmia, i ha anunciat que el pròxim a fer-ho serà el de la construcció.

stats