Economia 26/09/2019

El Govern iniciarà contactes amb touroperadors per omplir el buit que ha deixat Thomas Cook

Mallorca perdrà els 25.000 clients de la companyia previstos per a l'octubre

Ara Balears
2 min
La fallida del touroperador ha generat gran expectació mediàtica

PalmaEl conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, ha informat que iniciarà una ronda de contactes amb les diferents companyies aèries i touroperadors amb l'objectiu que ocupin l'espai que ha deixat Thomas Cook - Regne Unit amb vista a les temporades mitjana i alta. Pons ha presidit aquest dijous la primera reunió de la Comissió de Coordinació de l'aeroport de Palma, un òrgan –el primer, juntament amb el de l'aeroport d'Eivissa– creat a l'estat espanyol que permet a les institucions autonòmiques, insulars i locals participar en la gestió de l'aeroport, com una passa inicial cap a una cogestió.

Durant la reunió, en la qual han participat també responsables de la direcció de l'aeroport i d'AENA, del Consell de Mallorca i de l'Ajuntament de Palma, s'ha abordat la situació creada per la fallida del touroperador Thomas Cook a les Illes en la connectivitat aèria.

El conseller ha informat que per a la jornada d'aquest dijous estaven previstos tres vols de sortida de Mallorca amb 1.100 passatgers i un vol des de Menorca, amb 250. Des d'Eivissa no ha sortit cap vol amb clients del touroperador, però ahir n'hi va haver sis, amb 1.268 passatgers.

A Mallorca, des de l'aeroport de Palma s'han repatriat ja 3.042 turistes, d'un total de 8.000. El conseller ha explicat que la fallida ha afectat Thomas Cook - Regne Unit i no les filials Cook Airlines Scandinavia i l'alemanya Condor Flugdienst, i que aquest fet evita una major dimensió de les conseqüències en matèria de connectivitat. I és així perquè les dues filials mouen el 80% del mercat amb Mallorca i aquestes dues continuen operant.

Del total de 340.000 passatgers que trasllada Thomas Cook a Mallorca a través de l'aeroport de Palma, el 20% els opera Thomas Cook - Regne Unit i el 80% restant, les filials nòrdica i alemanya.

Passatgers perduts

S'ha de destacar també que les darreres previsions del touroperador són les del mes d'octubre perquè els cinc mesos de temporada baixa no opera amb Mallorca. Les previsions d'octubre eren d'uns 50.000 passatgers (25.000 turistes, perquè es compten els vols d'anada i de tornada).

"Aquesta situació ens permet centrar els esforços en les temporades mitjana i alta per assegurar-les", ha dit el conseller, i ha explicat que de manera coordinada es farà feina per garantir connexions que ocupin aquest buit.

A la reunió de la Comissió de Coordinació l'ha seguit una reunió del Comitè de Rutes, durant la qual estava previst analitzar el pla biennal 2020-2022, un pla que defineix les estratègies per millorar la connectivitat de l'aeroport de Palma, amb l'obertura de noves rutes a nous mercats potencials. És un pla consensuat entre les institucions estatals, autonòmiques i locals i el sector turístic que ara, segons ha indicat el conseller, es revisarà per adaptar les estratègies a la situació creada per Thomas Cook.

Per la seva banda, el conseller de Turisme del Consell de Mallorca, Andreu Serra, ha avançat que s'activarà un pla de xoc de promoció turística, amb participació de la iniciativa privada.

stats