Infraestructures
Economia 02/11/2022

El Govern fixa la metodologia per compensar els contractistes les pujades superiors al 6% en les matèries primeres

Sánchez ha assegurat que la inflació en les matèries primeres de les constructores ha suposat un sobrecost de quasi 100 milions d'euros

ARA Balears
2 min
La consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, reunida amb representants dels consells insulars, entitats locals i constructores.

PalmaEl Butlletí Oficial de les Balears (BOIB) publicarà aquest dijous les fórmules i la metodologia per compensar els contractistes que han patit increments en les matèries primeres per damunt del 6%.

Així ho ha anunciat l'executiu autonòmic, després de la reunió que ha mantingut la consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, amb els representants de l'Ajuntament de Palma, la Federació d'Entitats Locals de les Balears (Felib), els consells insulars i l'Associació de Constructors, per traslladar-los l'acord que va prendre aquest dilluns el Consell de Govern, segons ha comunicat el Govern i ha transmès Europa Press.

Sánchez ha explicat que la intenció és que cap licitació pública quedi aturada i que els contractistes puguin tenir "una compensació justa per l'encariment de les matèries primeres". Segons ha detallat la consellera, des del gener de 2021 el valor de les obres en marxa han patit augments de les matèries primeres per un munt de vora els 100 milions d'euros.

La situació estaria afectant greument a determinats contractes públics, fins al punt de posar en perill la seva execució, ja que alguns dels adjudicataris es veuen en la necessitat d'abandonar-les davant la impossibilitat d'assumir la pujada dels costos.

Una de les mesures que es preveu en el decret llei és, en el cas de les obres, adoptar una compensació econòmica extraordinària al contractista consistent en la diferència entre el cost dels materials justificat pel contractista en la seva sol·licitud i el preu dels materials previstos en el pressupost d'execució del material del projecte licitat.

La titular d'Hisenda ha indicat que per calcular la contraprestació econòmica extraordinària s'ha de tenir en compte l'índex ponderat de costes del sector de la construcció per tipologia d'obres que elabora el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, així com el de l'energia, d'acord amb el Decret Llei 4/2022.

Per cada certificat emès s'aplicarà una fórmula -establerta en l'acord- per calcular la variació que representa l'increment o decrement dels índexs dels materials ponderats per tipologia d'obres.

El decret serà vàlid exclusivament pels contractes administratius i privats que, amb data de l'1 de gener de 2021, es troben en execució, o bé la seva execució s'hagi iniciat amb posterioritat a aquesta data sempre que l'anunci de licitació s'hagi publicat en la Plataforma de Contractació del Sector Públic abans del 30 de setembre.

stats