Energia

La gasolina continua baixant de preu però el gasoil torna a encarir-se

El dièsel puja un 2% l'última setmana i se situa per sobre dels 1,7 euros el litre amb la bonificació

2 min
Un conductor omplint el dipòsit del cotxe amb gasoil en una gasolinera.

BarcelonaEl preu del gasoil ha tornat a pujar els últims set dies per tercera vegada consecutiva, mentre que el preu de la gasolina continua el descens iniciat al començament de l'estiu, segons les dades publicades pel Butlletí Petrolier de la Unió Europea. El gasoil s'ha encarit un 2,07% i ara costa 1,921 euros el litre, mentre que la gasolina ha baixat un 0,83% i de mitjana costa 1,779 euros.

Aquests preus no inclouen la bonificació d'almenys 20 cèntims per litre decretada pel govern espanyol. Amb aquest descompte el litre de gasolina es paga a 1,579 euros el litre i el gasoil a 1,721 euros el litre.

Per tant, el preu del dièsel continua, per quarta setmana seguida, per sobre del de la gasolina, una situació que no s'havia produït mai abans de la guerra a Ucraïna i que obeeix al fet que Europa té menys capacitat de refinament per aconseguir dièsel, ja que abans del conflicte una bona part d'aquest combustible s'importava de Rússia. En qualsevol cas, amb la subvenció de 20 cèntims el preu dels dos carburants es manté per sota dels d'abans de finals de març –1,81 i 1,83 euros el litre de gasolina i dièsel, respectivament–, just abans d'entrar en vigor la bonificació.

El gasoil, un 52% més car que fa un any

Malgrat el descens durant l'estiu, el preu mitjà del litre de gasolina és un 25% més car que un any enrere, mentre que en el cas del gasoil s'ha encarit gairebé un 52%, encara que sense tenir en compte la bonificació vigent actualment. Recollint la subvenció, el preu del litre de gasolina és un 11% més car que la segona setmana de setembre del 2021, mentre que en el cas del gasoil el preu és un 36% superior.

Aquests preus es registren en un entorn de preus elevats del cru en el context actual, marcat per la guerra a Ucraïna. Tot i això, aquest dijous el barril de Brent, de referència a Europa, cotitzava lleugerament per sobre dels 88 dòlars i el Texas americà al voltant dels 82 dòlars.

El preu de la gasolina sense plom de 95 es manté a Espanya per sota de la mitjana de la Unió Europea, situada en 1,821 euros el litre, i de la zona de l'euro, 1,899 euros. En el cas del dièsel, el preu a Espanya és superior al de la mitjana de la UE, que és d'1,908 euros, però inferior al de la zona euro, 1,945 euros. Tot i això, incloent-hi la bonificació d'almenys 20 cèntims per litre, el preu dels dos carburants a Espanya estaria per sota de la mitjana europea.

stats