Energia

El gasoil s'encareix per primer cop aquest estiu

El cost de la gasolina acumula un descens del 16% des de finals de juny

2 min
Un sortidor de gasolina

BarcelonaCanvi de tendència. Després de vuit setmanes de descens en el preu dels carburants, els últims set dies el gasoil ha capgirat la tendència i s'ha tornat a encarir, mentre que la gasolina ha seguit amb el seu descens, segons les dades publicades aquest dijous pel Butlletí Petrolier de la Unió Europea, que fa la mitjana de preus de més d'11.400 gasolineres de tot Espanya. L'última setmana, el preu de la gasolina de 95 octans s'ha situat en 1,586 euros el litre –si s'aplica la subvenció d'almenys 20 cèntims el litre– i ha tornat al nivell del mes de febrer, quan va esclatar la guerra a Ucraïna. El dièsel, amb la subvenció, ha repuntat fins als 1,616 euros el litre.

Així, el preu de la gasolina ha baixat un 0,7% els últims set dies i ja encadena nou setmanes de descensos, mentre que el gasoil s'ha encarit un 0,6% l'última setmana, el primer augment de tot l'estiu. Sense la bonificació de 20 cèntims el litre, tots dos carburants se situen per sota dels 2 euros el litre. Si no es comptés amb aquesta subvenció, el preu de la gasolina l'última setmana seria d'1,786 euros el litre, mentre que el gasoil assoliria els 1,816 euros el litre.

El repunt del gasoil obeeix la menor capacitat de refinament a Europa d'aquest producte, segons fonts del sector. De fet, abans del conflicte d'Ucraïna molt dièsel s'importava ja refinat des de Rússia, cosa que no es pot fer per les sancions al règim de Vladímir Putin. Això ha provocat que, per primer cop en la història, des de l'esclat de la guerra el dièsel sigui més car que la gasolina.

La gasolina ja acumula un descens del 16% del seu preu des de Sant Joan, quan va tocar màxims. Tots dos carburants són ara més barats que a finals del mes de març, quan va entrar en vigor la bonificació d'almenys 20 cèntims el litre, una mesura que, com a mínim, es mantindrà fins a finals d'aquest any.

Fort encariment l'últim any

Tot i que durant l'estiu, a l'estela de la moderació del preu del petroli, els carburants s'han anat abaratint, són molt més cars que fa un any, quan el petroli era molt més barat i l'economia encara no s'havia recuperat del tot després de la pandèmia. Així, respecte a la mateixa setmana de l'any passat, la gasolina és un 26% més cara i el gasoil un 44%, sense tenir en compte la bonificació. Amb aquesta subvenció, la benzina és un 12% més cara i el gasoil un 28%.

Amb els preus de l'última setmana, la gasolina és més cara a Espanya que en la mitjana de la Unió Europea, però més barata que en la mitjana de l'eurozona. En el cas del dièsel, és més barat que en la mitjana de la UE i de la zona euro. Amb la bonificació de 20 cèntims, els dos carburants són, però, més barats que en la mitjana dels estats de la moneda única.

stats