Economia 26/04/2022

García-Margallo i Almunia coincideixen que la guerra no afectarà el turisme balear

L'exministre espanyol i l'exvicepresident de la Comissió Europea han participat aquest dimarts en un debat a Palma

2 min
Joaquín Almunia, a l'esquerra, i José Manuel García-Margallo, a la dreta.

PalmaL'exministre d'Assumptes Exteriors i Cooperació, José Manuel García-Margallo, i l'exvicepresident de la Comissió Europea, Joaquín Almunia, han coincidit aquest dimarts en un acte organitzat a Palma que el conflicte a Ucraïna no afectarà el motor de l'economia illenca. En referència a la possibilitat que Rússia talli el subministrament de gas, García Margallo ha advertit que és una opció que "no es poden permetre" i que, en qualsevol cas, això "no afectarà la temporada turística" en unes illes com les Balears.

Per la seva banda, Almunia ha assenyalat que si bé "tothom està afectat d'una manera o d'altra pel conflicte", el conflicte "no afectarà directament" l'economia illenca. "Pel que sé, el nombre de russos que visiten com a turistes les Balears és molt petit i aquí no tenen negocis. Per tant, s'ha de ser optimista", ha indicat l'excomissari d'Economia de la Unió Europea.

Així mateix, ha afirmat que "el turisme s'està recuperant al final de la pandèmia" i que ha de seguir en aquesta línia, gràcies a les "inversions que arriben dels fons europeus". En aquest sentit, Almunia ha advertit que "l'aprofundiment de la integració europea ha d'afavorir intercanvis no només socials i econòmics, sinó també turístics". "Per tant, hem de cuidar aquesta indústria tan important per a les Balears, modernitzant-la i augmentant la competitivitat davant altres països del sud d'Europa", ha afegit.

En termes econòmics, García-Margallo també ha indicat que "estam sortint definitivament del covid", però que "les conseqüències econòmiques perduren" i que "hi ha incerteses sobre què passarà a quan es retirin els estímuls monetaris i fiscals que han sostingut l'economia durant la recessió". Amb motiu d'això, l'exministre ha repassat alguns dels problemes que encara té l'economia espanyola, com ara la temporalitat, la productivitat i la manca d'inversió en el capital tecnològic.

Impacte europeu

A escala europea, Almunia ha alertat que "Europa ha d'assabentar-se que necessita un paper al món més rellevant", perquè ja no és "la regió més rica del món, ni té la potència militar que tenen altres països, com els Estats Units o la Xina". Per això, ha dit, "hem de pensar com defensar a mitjà i llarg termini els nostres interessos com a europeus, atès que ja mai més els defensarem com a països per separat". "En aquest segle, Europa ha de ser el mercat més gran del món", ha insistit l'exvicepresident europeu.

Finalment, Almunia ha vaticinat que la guerra entre Rússia i Ucraïna serà "probablement llarga, de resistència", fet que "tindrà efectes negatius pels ucraïnesos, per a Rússia i la resta de territoris europeus". "És molt difícil imaginar que acabi en les properes setmanes", ha lamentat, perquè Rússia ha de "justificar la seva pròpia opinió pública", després del "desprestigi davant la comunitat internacional". En qualsevol cas, ha mantingut, "la Unió Europa no té culpa, sinó Putin", ha defensat Almunia, qui considera que ara cal "aprendre a tenir més capacitat per evitar guerres com aquesta".

stats