Finances personals
Economia 12/12/2022

Et surt a compte l'olla elèctrica per fer el brou de Nadal?

Cuinar amb vitroceràmica és la manera més cara, mentre que el gas té un cost intermedi

3 min
Escudella i carn d'olla

BarcelonaAmb l’arribada de Nadal, les olles elèctriques guanyen protagonisme per dues raons: poden ser un bon regal per als amants de la cuina –o per als que no volen cuinar, però igualment volen menjar fet a casa– i, alhora, són una eina indispensable per preparar el tradicional brou nadalenc.

Moltes famílies opten per la via tradicional per preparar el caldo, però les noves olles elèctriques (conegudes per marques com Crockpot) poden ser una bona alternativa. Aquests aparells, a més, tenen capacitats diferents, des de poc més d’un litre fins a gairebé sis, en funció de les necessitats.

Entre les olles elèctriques n’hi ha de dos tipus: les lentes i les ràpides –també anomenades olles exprés–. Les ràpides permeten cuinar amb molta més celeritat i estalviar temps, però sobre el paper tenen un consum energètic molt superior a les lentes, gairebé equivalent al d’una vitroceràmica o una placa d’inducció.

Per exemple, una cassola elèctrica ràpida pot tenir entre 500 i 1.500 watts. En canvi, una olla de cocció lenta es mou entre els 75 i els 250 watts, segons la capacitat. Això vol dir que una cassola ràpida encesa durant una hora té un consum d'entre 0,5 i 1,5 quilowatts hora (KWh), mentre que una olla lenta que faci un brou durant cinc hores gasta entre 0,38 i 1,25 KWh.

Així, si es tracta d’olles elèctriques, les de cocció lenta tenen una potència inferior. Ara bé, obliguen el cuiner a tenir-les en funcionament durant més temps per cuinar un plat que amb les olles elèctriques ràpides es fa més de pressa, però amb un consum per hora superior. 

Al final, doncs, si es mira el consum, com més petita és l’olla més a compte surt comprar-ne una de cocció lenta, mentre que les de mida gran acaben consumint si fa no fa el mateix, només amb un lleuger avantatge per a les de cocció lenta.

Les olles elèctriques requereixen una inversió bastant petita. De preus n’hi ha de tota mena, des dels 50 euros fins als 200 euros, segons la capacitat, el consum i els diferents programes de cocció, molt per sota del cost de les plaques de cuina elèctrica, siguin les vitroceràmiques o les d’inducció. 

La vitroceràmica i la inducció, més cares

Una vitroceràmica rarament baixa dels 200 euros i pot arribar a costar-ne fins a 900 en els casos més extrems. De mitjana, les plaques d’inducció són una mica més cares i es mouen entre els 300 i els 600 euros, amb preus més elevats puntualment.

A més del cost inicial, però, per saber si surt a compte comprar una cassola elèctrica cal mirar també el consum elèctric. Una vitroceràmica es mou entre els 1.200 i els 2.200 watts, la qual cosa vol dir que tenir una olla de caldo al foc fent xup-xup durant cinc hores representa com a mínim de 6 KWh, però si es tenen els fogons al màxim pot arribar a ser d’11 KWh. És a dir, per fer l’escudella de Nadal es consumeix quinze vegades més electricitat amb una vitroceràmica que amb una olla de cocció lenta.

La inducció té l’avantatge de consumir, de mitjana, entre un 20% i un 40% menys que la vitroceràmica, segons càlculs de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).

Un altre element a tenir en compte quan es cuina és que cal tapar l'olla. Amb les elèctriques no hi ha l’opció de deixar-les destapades, però amb les tradicionals, sí. Posar la tapa pot estalviar fins a un 25% d’energia, ja que el menjar es courà abans. La Crockpot té un últim avantatge: com que es pot programar i s'apaga tota sola, permet beneficiar-se de les hores amb una electricitat més barata.

El gas, l’opció intermèdia

L'última opció és la cuina de gas. De mitjana, una cuina té una potència d’uns 425 watts. Això vol dir que per cuinar un caldo durant cinc hores, el consum és de 2,1 KWh, també molt superior al consum de les olles elèctriques –sobretot les lentes–, però notablement inferior al de les plaques, tant les de vitroceràmica com les d’inducció.

A més, en el cas del gas hi ha una segona variable, que és el preu. Actualment, tot i la guerra a Ucraïna i les disrupcions als mercats energètics, el preu per KWh de gas natural o de butà continua sent inferior al de l’electricitat: aquest dissabte, a la tarifa regulada del mercat espanyol un MWh (és a dir, un miler de KWh) de llum costarà, de mitjana, 144,39 euros. En canvi, el preu del gas natural en la tarifa d’últim recurs és d’uns 60 euros, aproximadament.

stats