Economia 09/09/2021

L'Estat considera inconstitucionals alguns articles del decret balear per agilitzar els fons europeus

N'hi ha fins a quatre que hi creen discrepàncies

ARA Balears
2 min
Tribunal Constitucional d'Espanya.

PalmaEl govern espanyol i el Govern balear han obert negociacions per evitar un recurs d'inconstitucionalitat contra el decret balear per agilitzar la tramitació dels fons europeus, el contingut dels quals Madrid qüestiona per tres articles i una disposició addicional.

Les discrepàncies del govern de l'Estat influeixen en diversos articles de la Constitució Espanyola. En primer lloc, en el número 7, sobre la tramitació d'urgència i despatx prioritari dels procediments que comporten expedients de despeses. En segons lloc, en el 19, que tracta de les normes especials en la tramitació del procediment d'adjudicació. La tercera discrepància s'enfoca en l'article 22 de la Constitució, sobre la matèria de personal, comissions de serveis de tributació temporal de funcions. Finalment, sobre la disposició addicional quarta, que tracta de l'aplicació de determinades mesures de simplificació administrativa, incloses en el decret anterior.

Malgrat això, tot i la discrepància, tant al BOE com al BOIB s'ha publicat aquest dijous un acord firmat el juliol per constituir una comissió bilateral de cooperació. Aquest pacte té la finalitat de negociar entre les dues parts per mirar de resoldre aquestes discrepàncies que el govern de l'Estat ha detectat i així evitar el recurs davant el Tribunal Constitucional.

El decret en qüestió va ser aprovat l'abril per Consell de Govern i ratificat pel Parlament durant el maig. Com que va ser tramitat com a projecte llei, els grups polítics de Parlament hi poden incloure canvis mantenint la vigència del decret. A trets generals aquest dona prioritat i urgència a la tramitació dels projectes inclosos en el pla que actualment elabora l'Oficina de Planificació i Coordinació d'Inversions Estratègiques adscrita a la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura.

El que volia crear el decret és un marc general bàsic per mobilitzar, immediatament, el màxim d'inversions i projectes estratègics per a les Illes Balears. Amb aquesta maniobra eliminaria alguns tràmits que no resulten imprescindibles per garantir la idoneïtat dels procediments, alhora que retalla els terminis, que sí que són ineludibles.

stats