Endureixen un 20% les multes per infraccions laborals del teletreball, que poden arribar al milió d'euros

El Congrés aprova la llei contra el frau fiscal que prohibeix les amnisties

2 min
Una dona teletreballant a casa.

MadridEl Congrés de Diputats ha aprovat aquest dimarts la llei del teletreball, que afecta els treballadors sempre que facin un mínim del 30% de la jornada setmanal a distància i per un període mínim de tres mesos. La norma obliga les empreses a fer-se càrrec de les despeses dels treballadors a distància, garanteix els mateixos drets per als teletreballadors que els empleats que són a l'oficina i preveu sancions elevades per a les empreses incomplidores. La llei, que entrarà en vigor a l'octubre, també deixa clar que el teletreball és voluntari i caldrà que l'empresa i el treballador signin un contracte per establir-ne les condicions.

La norma s'havia tramitat com a projecte de llei, cosa que ha permès introduir-hi esmenes. Entre les novetats, destaca l'enduriment de les sancions per infraccions en matèria laboral que imposa la Inspecció de Treball i la Seguretat Social, fins a un màxim de gairebé un milió d'euros (983.736 euros). És un augment del 20% respecte al text inicial, gràcies a una esmena dels partits que formen part del govern espanyol, el PSOE i Unides Podem. L'última revisió d'aquesta mena de sancions era del 2007.

ERC també ha aconseguit introduir quatre esmenes a la nova llei, que inclouen la regulació de la feina a distància per part de persones amb discapacitat per evitar-ne l'exclusió i que es consideri el domicili de referència el que figuri al contracte de treball o, en el seu defecte, el domicili de l'empresa o centre físic de treball a l'hora de considerar l'autoritat laboral competent i els serveis i programes públics de foment de l'ocupació aplicables.

Llei contra el frau fiscal

El Congrés també ha aprovat aquest dimarts, abans d'enviar-la al Senat, la llei contra el frau fiscal, que preveu la prohibició de les amnisties fiscals i actualitza el concepte de paradisos fiscals per adaptar-lo a la definició de la Unió Europea i de l'OCDE. El govern espanyol preveia recaptar gairebé 800 milions d'euros anuals, tot i que aquest any la xifra serà sensiblement menor perquè l'aprovació de la llei arriba més tard del previst. Finalment, s'ha aprovat l'esmena que preveu les polèmiques inspeccions sorpresa de l'Agència Tributària.

A més, una esmena presentada pel PDECat a la llei contra el frau fiscal al Congrés deixa sense efecte l'augment de l'impost de matriculació vigent des de l'1 de gener que va entrar en vigor per una nova normativa europea que mesura les emissions de gasos contaminants. L'esmena fa una correcció tècnica dels trams d'emissions de diòxid de carboni (CO2) als quals s'apliquen els diferents tipus de l'impost per adaptar-los al nou sistema establert per la Unió Europea (UE).

stats