Previsions econòmiques
Economia 15/06/2023

L'economia balear és la que més creix d'Espanya en el primer trimestre

El PIB illenc ha augmentat un 5,9% en comparació amb els tres primers mesos de 2022

ARA Balears
2 min
Cambrer treballant a un restaurant de Palma.

PalmaEl Producte Interior Brut (PIB) de les Balears "s'ha accelerat" i ha crescut un 5,9% en el primer trimestre de 2023, en comparació amb el mateix període de l'any passat. El Govern ha destacat que l'economia de les Illes és la que més creix a tot l'Estat els tres primers mesos de l'any.

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball en funcions, Iago Negueruela, ha destacat, tenint en compte les dades econòmiques d'aquest trimestre i altres predecessors, que la previsió de creixement del PIB s'eleva al 5,2% per al conjunt de l'any, quan inicialment s'augurava una pujada d'un 3,9%. A més, també s'ha fet referència al balanç de l'economia balear des del 2015 fins al 2023, període en què ha experimentat un creixement acumulat esperat d'un 23,8%.

"Són dades excepcionals. Som una economia que funciona, que genera riquesa de manera clara i que, després de la pandèmia, ha recuperat tot el PIB perdut", ha ressaltat el conseller, qui ha subratllat que deixen l'economia "en una situació millor" de com estava.

Per illes, Mallorca ha estat la darrera illa a recuperar els nivells de 2019, però en el primer trimestre de 2023 ja es troba un 3,3% per damunt d'aquella xifra. Per altra banda, Menorca presenta una taxa de variació del PIB més moderada perquè va ser l'illa menys afectada per la pandèmia. Amb tot, registra un augment d'un 2,3% i comença l'any un 2,9% per sobre de 2019. Per part seva, les Pitiüses mostren un creixement notable, d'un 3,2%, i són el territori amb l'increment més gran respecte d'abans de la pandèmia (10,6%).

Quant als sectors econòmics, tots presenten taxes positives de creixement del seu valor agregat brut (VAB). En concret, el sector agropecuari torna a valors positius (un 4%), i respecte del conjunt de 2019 el seu VAB creix un 9%. Per altra banda, la indústria ha presentat un creixement d'un 1% en el primer trimestre; el sector de la construcció es manté estable amb un creixement del VAB d'un 2%, i el sector dels serveis reflecteix la variació més destacada, amb un 6,7%.

stats