Economia
Economia 23/02/2023

L'economia balear creixerà un 4% el 2023, després d'haver superat ja el PIB prepandèmia

Les Illes lideren el creixement econòmic d'Espanya i tanquen el 2022 amb un 14,2% més de PIB que l'any anterior

2 min
La hostaleria és un dels sectors més afectats per la crisi del coronavirus

PalmaEl Govern sosté que l'economia balear continuarà el seu creixement al llarg del 2023, i preveu que el PIB illenc augmenti un 3,9% en comparació ab el 2022, quan ja es va créixer un 14,2% respecte de l'exercici anterior. "Lideram el creixement econòmic d'Espanya, hem recuperat tot el PIB anterior a la pandèmia i ara s'incrementarà un 4%", ha destacat el conseller de Model Econòmic, Iago Negueruela. "És d'una alta intensitat, cap de les comunitats que havien recuperat el PIB anterior a la pandèmia fa una estimació tan forta", ha afegit.

Segons ha explicat el director general de Model Econòmic, Llorenç Pou, el PIB balear encadena tres trimestres consecutius amb nivells superiors als de 2019. Concretament, en el darrer trimestre la xifra va ser un 2,2% superior i, en total, el 2022 es va tancar amb un 1,2% més que el conjunt del 2019.

El creixement del 4% en aquest 2023 s'explica per diversos factors, ha incidit Negueruela. D'una banda, en el primer trimestre de l'any passat encara hi havia mesures de contenció per assegurar la temporada turística de la Setmana Santa, un fet que aquesta vegada no succeirà. A més, ja ha entrat en vigor el règim fiscal per a les empreses illenques amb l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat, una mesura que se suma al repartiment dels fons europeus i, finalment, a les reserves d'inversió del Govern. "L'Executiu ajudarà a dinamitzar l'economia, hem planificat el 2023 amb inversions perquè no hi hagi frenades", ha assenyalat el conseller.

Les previsions del Govern disten de les publicades recentment pel BBVA Research. L'organisme apuntava a un creixement del 3,1%, quasi un punt per davall de la xifra anunciada per l'Executiu. Negueruela ho justifica amb el fet que el BBVA Research feia molt d'incís en l'evolució dels salaris, però a les Balears "ja no importa que es faci o no un pacte de rendes". "La negociació col·lectiva a les Illes ja està tancada, apostam per salaris mentre altres aposten per propines", ha subratllat.

Si es mira per comunitats autònomes, només Castella - la Manxa es troba per damunt les Illes comparant els darrers trimestres del 2022 i el 2019. Així i tot, Balears és on més s'incrementa el PIB a cada trimestre de l'any passat, amb l'excepció de les Canàries en els primers tres mesos.

D'altra banda, el creixement del 14,2% amb relació al 2021 pràcticament triplica el d'Espanya (5,5%) i el de la Unió Europea (3,5%). Segons el director general de Model Econòmic, s'espera que el PIB per càpita s'incrementi un 2,8% aquest any, amb un creixement acumulat d'un 8% des del 2014. "És el primer període llarg de creixement del PIB per càpita a les Balears des de l'entrada a l'euro", ha indicat Pou.

Diferències entre illes

Totes les illes tenen un PIB superior al d'abans de la irrupció del coronavirus, però Mallorca ha estat la darrera illa a recuperar-ho, tot i que en el darrer trimestre del 2022 ja s'hi situava un 1,6% per damunt. Menorca, amb la taxa de creixement en els darrers tres mesos de l'exercici anterior més baixa (3,2%), denota la menor afectació que va tenir per la pandèmia, i tanca l'any un 4,2% per damunt del 2019. Finalment, les Pitiüses són les que han tingut un millor comportament econòmic, amb l'increment més gran respecte del quart trimestre previ a la pandèmia (6%).

stats