Economia 19/01/2021

El director de la CAEB Menorca veu les empreses de l'illa en situació "molt crítica"

Considera clau iniciar la temporada amb bona part de la població vacunada

Ivan Martin
2 min
Les empreses menorquines avisen de les dificultats per a mantenir l'activitat.

MaóEl director de la CAEB Menorca, Enric Cases, adverteix que la situació del teixit empresarial a l’illa és “molt crítica” i insta les institucions a agilitzar el procés de vacunació per iniciar la temporada turística amb immunitat de grup i poder “salvar” el sector productiu.

Cases recorda que portam “molts mesos de pandèmia” i que les expectatives que s’havien creat per al passat estiu no es varen complir: “Estam en el pitjor moment sanitari d’ençà que començà la crisi de la covid-19. Les despeses de les empreses continuen acumulant-se i els ingressos han disminuït o han desaparegut”. El director de la CAEB explica que la influència del sector turístic a Menorca és cabdal per a l’economia: “Ens agradi o no, depenem majoritàriament del turisme”, i afegeix: “El petit reducte industrial menorquí pateix la caiguda generalitzada del consum”.

D’altra banda, demana a les institucions que facin un esforç per accelerar el procés de vacunació: “L’1 de maig, gran part de la població hauria d’estar vacunada per treballar amb seguretat i donar confiança als nostres clients”. De tota manera, recorda que la prioritat és salvar vides humanes: “La vacuna és la salvació de l’economia i la salut. Estan morint moltes persones i altres tindran seqüeles per a tota la vida, és una malaltia molt greu i ens hem acostumat a les xifres quan darrere hi ha persones afectades, i cada vida humana és important”.

Enric Cases qualifica “d’insuficient” l’ajut de 1.500 euros per al sector de la restauració. “Tota ajuda és benvinguda, però no serveixen pràcticament per res, perquè no cobreixen ni el lloguer ni la quota de la Seguretat Social dels treballadors, ja que cada persona en situació d’ERTO suposa una despesa de 600 euros mensuals”, ha assenyalat.

Finalment, considera que els ajuntaments no han entès la situació de les empreses ni tampoc han impulsat polítiques d’ajudes. La CAEB demanà fa mesos una rebaixa o condonament d’impostos municipals i els consistoris, segons Cases, “han continuat cobrant”. Per tot, el director de la patronal conclou: “No han fet un esforç, no han estat sensibles ni solidaris. Estan aprovant pressupostos elevadíssims amb la incorporació dels romanents de tresoreria, però no han volgut tocar cap impost que afecta les empreses”.

stats