Energia

“Per què depenem del gas d’Ucraïna?”

Aquest divendres és el primer dia de la bonificació de 20 cèntims per litre de benzina

3 min
Benzinera a Barcelona

Barcelona“El descompte de 20 cèntims s’aplica a la caixa. Moltes gràcies”, el cartell que està enganxat sobre el clàssic panell de preus amb números electrònics. És la gasolinera del carrer de Diputació cantonada amb Roger de Flor de Barcelona. No és una de les que apareix a la llista del dia, la més famosa i consultada, la de les gasolineres barates. El dièsel i el dièsel 10 s'acosten, a la baixa, als dos euros. També la gasolina 95 i la 98, que s’enfila una mica més. Queda clar que el descompte no està aplicat als preus del panell, sinó que s’aplica en el moment del pagament. 

És 1 d’abril, primer dia de la bonificació, aprovada per reial decret, de 20 cèntims per litre i que, se suposa, ha de contribuir a matisar l’alarma generada per l’augment del preu dels carburants. “Això està molt bé, però tenen alguna cosa prevista per a l’alimentació?”, es pregunta la Carmina, que viu a la Gran Via i passa per davant de la gasolinera per anar al súper. "El combustible és molt important i molta gent en depèn –continua–, però no tots tenim cotxe o moto, en canvi tots anem a fer la compra al súper o al mercat". S’afegeix a la conversa un client de la benzinera, el Marco, que fa un matís interessant: la bonificació de 20 cèntims s’espera que també pugui repercutir en els preus dels productes afectats de retruc per l’encariment del carburant, com són els aliments, el preu dels quals també pot haver pujat per culpa del cost afegit en el transport de mercaderies. Un cotxe dels Mossos també fa cua per omplir el dipòsit: “Aquests no han de patir, els ho paga l’empresa, oi?”, bromeja la Carmina. La casa gran, vaja. 

Les benzineres més econòmiques

No hi ha una cua exagerada als assortidors, tot va força fluid a quarts d’onze del matí. Preveuen que hi hagi alguna aglomeració, sobretot al migdia i a primera hora de la tarda, perquè és divendres i hi ha la sortida del cap de setmana. Li pregunto a la Laura si s’ha mirat la llista de les benzineres més barates per poder valorar si li convenia desplaçar-s’hi. Sí que ho ha fet, però el temps que li calia invertir no compensava. A les benzineres Bonarea de Torres, Sant Boi, l’Hospitalet, Parets, Masquefa i Gavà, el litre gira al voltant d’1,6 euros.

A Barcelona ciutat, la campiona de la llista és el Petrocat del carrer Ciutat d’Asunción, a Sant Andreu tocant a Santa Coloma: 1,7 euros aproximadament. També el Petroprix del carrer de Badajoz, al Poblenou, a 1,7 euros/litre. La Maribel hi ha anat a reomplir el dipòsit. No perquè sàpiga que és més barata, sinó perquè li cau a prop de la feina. Cada dia va i ve de Mataró i no li resulta factible el transport públic per motius logístics: “Deixo el nen a l’escola a les 8.30 i la nena a l’altra escola a les 8.45. Entro a treballar a les 9.15 i perquè em fan un favor. Els horaris del tren i el bus se’m fan incompatibles”. Té un sou de 1.350 euros al mes –“tal com estan les coses t’has de sentir afortunat, oi?”– i està patint per l’increment exponencial de preus. “Per què nassos depenem del gas d’Ucraïna?”, es pregunta abans d’engegar el motor. Del gas d’Ucraïna i del blat, també. Globalització, en diuen. Una bicoca, ara mateix.

stats