Economia 31/07/2019

Continua l'alentiment de l'economia europea mentre Espanya aguanta

El creixement del PIB de la zona euro cau a la meitat el segon trimestre d'aquest any

Ara
2 min
La ministra d'Economia, Nadia Calviño, pujarà el pronòstic de creixement econòmic del govern espanyol.

BarcelonaL'economia de la zona euro va créixer un 0,2% en el segon trimestre d'aquest any, just la meitat del que va augmentar en el mateix període de l'any passat i una dècima menys que en el primer trimestre del 2019, segons dades de l'Eurostat, l'agència europea d'estadística. Aquestes dades reforcen la tendència a la progressiva desacceleració que experimenta el conjunt de l'economia europea i que, en canvi, l'economia espanyola i la catalana estan resistint millor.

En comparació amb un any enrere, l'economia de l'Eurozona va augmentar un 1,1%. El pronòstic de Brussel·les per al 2019 és que el PIB dels estats que comparteixen la moneda única augmentarà un 1,2%.

De fet, la ministra d'Economia, Nadia Calviño, va anunciar que el govern espanyol incrementarà la previsió inicial de creixement d'Espanya per al 2019, seguint el camí de la Comissió Europea, el Fons Monetari Internacional i el Banc d'Espanya, que les últimes setmanes han apujat els pronòstics de creixement del producte interior brut espanyol després de constatar que l'economia avança millor del que es preveia mesos enrere. Concretament, tant l'FMI com l'executiu comunitari auguren un creixement del 2,3% –dues dècimes més que no preveien inicialment tots dos–, mentre que l'organisme monetari la va apujar fins al 2,4%.

Calviño ha fet aquest anunci després de la publicació de la taxa de creixement del PIB espanyol, que va ser del 0,5% el segon quart de l'any i del 2,3% respecte a un any enrere. Tot i que el segon trimestre del 2018 l'economia espanyola va créixer a un ritme més alt –un 0,7% davant del 0,5% actual–, Espanya manté un ritme de creixement molt per damunt de la mitjana europea i superior també a les perspectives en acabar l'any, fet que explica la revisió a l'alça de les previsions.

A nivell català, el PIB manté un ritme de creixement similar a l'espanyol i, igual que aquest, està superant les expectatives després d'un final de 2018 en què el pessimisme es va apoderar d'institucions i analistes: el segon trimestre, Catalunya va créixer un 0,6% -una dècima més que entre gener i març-, mentre que a nivell interanual, el PIB català va augmentar un 2%, una dècima més que al segon quart de 2018, segons dades de l'Idescat. De fet, dilluns passat la Cambra de Comerç de Barcelona també va incrementar la seva perspectiva de creixement de l'economia catalana per al 2019, concretament del 2,1% al 2,3%.

Després d'anys de creixement un cop passada la crisi, l'economia europea està patint un alentiment causat per la caiguda del comerç mundial i europeu, que s'ha ressentit de les incertes geopolítiques provocades per les tensions comercials dels Estats Units amb la UE i la Xina, així com del Brexit. Aquestes tensions han tingut efectes negatius sobre el creixement dels grans països emergents, principalment la Xina, la qual cosa ha impactat sobre l'economia alemanya, molt exportadora.

El fet que Alemanya, que és la locomotora europea, estigui vorejant la recessió des de fa mesos repercuteix negativament en la resta de la zona euro. Això explica l'alentiment de l'economia catalana i espanyola, que, malgrat tot, poden mantenir taxes de creixement més elevades.

stats