Tecnologia

La catalana Glovo se suma a l'onada d'acomiadaments: farà fora 250 persones

La companyia prescindirà del 6,5% de la plantilla

3 min
Oscar Pierre, Glovo

Barcelona"Avui, tinc notícies difícils de compartir". Així comença el missatge amb el qual el conseller delegat i cofundador de Glovo, Oscar Pierre, ha comunicat aquest dilluns que l'empresa acomiadarà 250 dels seus treballadors, segons ha pogut saber l'ARA. La plataforma de repartiment a domicili aplicarà una retallada del 6,5% de la plantilla. "Jo i l'equip directiu lamentem enormement que això sigui necessari i prenem tota la responsabilitat per les decisions que ens han portat fins aquí", ha expressat l'emprenedor barceloní.

La mesura arriba en plena onada d'acomiadaments a la indústria tecnològica, després que en els últims mesos companyies com Meta, Microsoft, Alphabet (Google), Amazon o Spotify hagin anunciat reduccions de personal significatives. "Per a molts de vosaltres, l'anunci d'avui pot ser una sorpresa. Aquest no era el nostre pla fa sis mesos. Hem intentat evitar els acomiadaments costés el que costés avaluant diferents escenaris, reduint els costos i millorant les unitats econòmiques en els últims nou mesos per preparar el terreny", ha defensat Pierre.

El gruix dels acomiadaments se centrarà en les oficines centrals de Glovo a Barcelona i en departaments com el suport a negocis, els recursos humans i les dades. L'empresa ha remarcat que aquesta mesura no afectarà els riders (malgrat les reiterades sentències en aquest sentit, la majoria encara són autònoms, a excepció dels missatgers contractats per la divisió de supermercats). "El procés s'adherirà estrictament a les lleis i pràctiques locals de tots els països en què tingui impacte", destaca la companyia.

Pierre ha avançat als empleats que la decisió s'explicarà amb més detall en una reunió amb tota la plantilla a les sis de la tarda, en què el directiu també detallarà quines perspectives té per a Glovo. "Ho sento profundament, i per això crec que és important per a mi explicar com hem arribat a aquesta decisió, a més de com veig el futur de Glovo i la nostra indústria", ha insistit el cofundador de la plataforma.

Alentiment de la demanda

Per què Glovo acomiadarà 250 treballadors? Els primers motius que esgrimeix Pierre tenen molt a veure amb el context macroeconòmic i la gestió de les expectatives. Almenys pel que fa als ingressos (l'aplicació no ha tancat cap exercici econòmic sense pèrdues), Glovo estava acostumada a tancar els anys amb taxes de creixement que duplicaven o triplicaven les anteriors. "Quan creixes tan de pressa, hi ha la necessitat d'escalar l'equip tan ràpid com sigui possible per tirar endavant", apunta el conseller delegat al seu missatge.

La companyia, però, admet que aquest creixement sense fre també ha creat "ineficiències" en les operacions. Glovo assegura que va detectar el problema a principis del 2022 i que ha intentat corregir-les al llarg de l'any a través d'una anàlisi extensa de tots els seus departaments. Les previsions optimistes del grup han xocat amb un alentiment en la demanda al sector del repartiment a domicili, que l'empresa també ha observat en els competidors. "La situació macroeconòmica actual, amb l'augment dels tipus d'interès i la inflació, redueix el poder adquisitiu dels consumidors, i alguns decideixen fer comandes menys sovint", ha argumentat Pierre.

Cal recordar que, des del juliol de l'any passat, Glovo està en mans de la multinacional alemanya Delivery Hero. Fonts del sector apuntaven a l'ARA que com a accionista majoritari el nou propietari havia pressionat per aconseguir arribar a la rendibilitat, després de set anys de pèrdues. Per a aquest 2022, els números vermells previstos eren de 300 milions d'euros. A més, la plataforma catalana acumula més de 205 milions d'euros en multes laborals per l'ús de falsos autònoms i migrants sense papers a la seva flota de missatgers.

stats