Banca

CaixaBank pacta amb els sindicats un ERO per a 6.452 treballadors

La mesura afectarà 608 persones a Catalunya, però la comunitat més afectada serà Madrid

3 min
Manifestació dels treballadors de CaixaBank davant la seu del banc a Barcelona, aquest dimarts

BarcelonaLa fusió entre CaixaBank i Bankia se saldarà, laboralment, amb una retallada de 6.452 llocs de treball. Dos mesos i mig després que l'entitat anunciés la seva intenció d'aplicar un expedient de regulació de l'ocupació (ERO) sobre la plantilla, la companyia i els sindicats han aconseguit arribar a un acord pel qual s'acomiadarà 1.839 persones menys de les que el banc preveia inicialment i hi haurà 708 recol·locacions. Així i tot, el nombre de treballadors que sortiran de l'empresa el converteixen en l'ERO més gran en la història de la banca a Espanya, i un dels més importants de la història recent en qualsevol sector. Segons fonts sindicals, Catalunya concentrarà 608 d'aquests acomiadaments.

D'acord amb aquest discurs, prop del 84% dels llocs de treball suprimits seran acomiadaments a la xarxa d'oficines, a les direccions territorials i als serveis centrals distribuïts. El pla preveu que Madrid sigui la comunitat més afectada (amb 1.286 llocs de treball menys) i la segueixin Andalusia i el País Valencià. A Catalunya, la demarcació més afectada serà Barcelona, amb uns 528 acomiadaments. A Girona se'n preveuen 55; a Lleida, 15, i a Tarragona, 10.

"Després de passar unes últimes nits molt intenses, sense arribar a acords, finalment avui hem aconseguit que tota la plantilla de CaixaBank tingui un acord que manté la premissa que vam prometre en el seu moment: cap acomiadament forçós", valorava aquest dijous una portaveu de CCOO, poc després que s'assolís l'entesa. Els representants de la plantilla i la direcció de l'entitat portaven asseguts a la taula des de dimarts passat, l'últim dia hàbil per negociar els termes de l'ERO, però la negociació s'ha anat allargant recés rere recés fins a aquest dijous a la tarda.

Trasllats limitats i prejubilacions des dels 52 anys

En aquesta reunió maratoniana s'han anat superant qüestions com ara que tot siguin sortides voluntàries o la distància a què el banc pot traslladar els empleats, en cas que les baixes deixin pràcticament desmantellades unes oficines i intactes unes altres. Ahir els sindicats havien aconseguit que com a conseqüència dels ERO l'empresa es comprometés a no dur cap treballador a més de 75 quilòmetres del seu lloc de treball actual i fer-ho només en cas que fos imprescindible. L'entitat, però, insistia en acordar que fora d'aquest pla de reestructuració, quan ho necessités per motius organitzatius, l'empresa pogués moure els treballadors fins a 40 quilòmetres, quan el límit actual està en 25. Aquest punt, que impedia l'acord en les últimes hores, ha quedat finalment així, però els sindicats han aconseguit pactar certes condicions que afavoreixin els treballadors afectats. Per exemple, una compensació econòmica o el dret a tornar al lloc d'origen un temps després.

Pel que fa a les condicions de sortida, finalment inclouen prejubilacions des dels 52 anys, tot i que amb pitjors condicions de les que es plantegen per a les persones de més de 54. A aquests treballadors se'ls ofereix pagar-los el 57% del seu sou anual fins als 63 anys i mantenir-los les aportacions al pla de pensions empresarial i la pòlissa privada d'assistència sanitària. Per als treballadors d'entre 52 i 53 anys, la indemnització se centra exclusivament en el pagament del 57% del sou anual multiplicat per set, una quantitat que es dividirà entre els anys que li quedin a l'empleat per jubilar-se. Tot i que s'havia demanat que aquesta xifra es multipliqués per vuit, finalment només s'ha aconseguit negociar una prima de 38.000 euros.

En aquest cas, els sindicats tampoc han aconseguit evitar que només es puguin acollir a aquest acord 1.750 i 750 persones, respectivament (tot i que el banc es compromet a revisar-ho més endavant) ni que es descompti el temps d'atur de les indemnitzacions.

stats