Energia
Economia 22/11/2022

Espanya s'oposa al topall al preu del gas proposat per Brussel·les: "No arregla res"

La Comissió planteja un límit molt elevat, de 275 €/MWh, perquè només s'apliqui en "pics excepcionals"

3 min
La ministre d'Energia, Teresa Ribera, al Senat

Brussel·lesDesprés de setmanes de negociacions entre els estats membres, Brussel·les finalment ha presentat una proposta amb la intenció d'acontentar tothom. Tant a la majoria d'estats –com ara França, Itàlia o Espanya– que fa temps que demanen un topall a la cotització del gas, com a Alemanya o als Països Baixos, que fins ara s'hi havien oposat. És a dir, tot i que la Comissió Europea ha proposat limitar el preu del gas a 275 euros per megawatt hora (MWh), el topall és tan elevat que només s'activaria en "pics excepcionals".

Ara bé, alguns dels estats membres que fa temps que demanen que es limiti el preu del gas, ja han sortit a criticar la iniciativa. Una de les titulars d'energia dels Vint-i-set que s'ha mostrat més contundent ha estat l'espanyola, Teresa Ribera, que ha assegurat avui al Senat que Madrid s'oposarà de manera "rotunda" al topall perquè "no arregla res". "Ens sembla que per posar aquest màxim és millor no fer absolutament res", ha dit Ribera.

De fet, només s'ha superat aquest límit durant alguns dies en la segona quinzena de l'agost passat, quan els estats membres omplien a correcuita les reserves de gas abans que arribés el fred. A més, perquè el "mecanisme de correcció" s'activi, el preu del gas hauria de superar el topall durant més de dues setmanes i la cotització del mercat europeu hauria de mantenir-se almenys durant deu dies 58 euros per sobre de la mitjana de preus de la resta de mercats internacionals. "En el futur haurem d'abordar situacions en què el gas arribarà a aquests preus", ha augurat la comissària europea d'Energia, Kadri Simson, en roda de premsa. Ara bé, ni durant l'estiu, que la cotització del gas va assolir xifres rècord, el límit hauria entrat en funcionament.

Evitar especulacions

El topall afectaria l'índex de referència del mercat europeu (el TTF), seria fix i s'activaria de forma automàtica quan es complissin els requisits. D'aquesta manera, segons apunten fonts comunitàries, es busca evitar la volatilitat i les especulacions en la cotització del TTF i que sigui més estable. "Quan els preus estiguin escalant i s'acostin al màxim, tothom sabrà amb previsió que no es podrà pagar per sobre d'aquesta xifra", remarquen fonts de la Comissió.

Tot i això, l'executiu comunitari planteja que en casos d'emergència, "quan la seguretat de subministrament estigui en perill", el topall es pugui anul·lar de manera immediata. Aquesta clàusula també busca convèncer Alemanya, que és un dels països més dependents del consum de gas i tem que la intervenció al mercat energètic acabi afectant la seva seguretat de subministrament.

Per l'altre costat, França, Itàlia i Espanya, entre d'altres, critiquen que només intervenir el TTF no és suficient, i menys amb un límit tan elevat, i defensen que s'hauria de posar un topall al comerç al comptat (l'OTC), en què es negocien i es firmen contractes bilaterals individuals al marge de qualsevol mercat. La Comissió, però, ho ha descartat perquè tècnicament és "molt complicat" d'intervenir i perquè pot ser una "vàlvula d'escapament" al topall que afecta el TTF que garanteixi la seguretat del subministrament de gas.

Ara el pas següent és que els ministres d'Energia discuteixin la proposta al consell d'aquest dijous que se celebra a Brussel·les. Si no arriben a un acord, es preveu que se celebri un altre consell d'energia extraordinari a principis de desembre o que ho discuteixin directament els caps d'estat i de govern al Consell Europeu del pròxim 15 i 16 de desembre.

stats