Macroeconomia

Brussel·les torna a revisar a l'alça el creixement d'Espanya i rebaixa el del conjunt de l'eurozona

Alemanya decreixerà un 0,4% el 2023, i l'eurozona alenteix el creixement i es quedarà al 0,8%

2 min
El comissari europeu d’Economia, Paolo Gentiloni, ahir a Brussel·les.

Brussel·lesBrussel·les ha tornat a revisar les previsions de creixement d'Espanya a l'alça i considera que serà la gran economia de la Unió Europea que augmentarà a un ritme més ràpid. Segons les estimacions de la Comissió Europea, el producte interior brut (PIB) espanyol creixerà fins a un 2,2% el 2023, tres dècimes més del que el mateix executiu comunitari havia previst. "L'economia espanyola va registrar un molt bon rendiment durant la primera meitat de l'any i va sobrepassar les expectatives de la primavera", ha assenyalat en roda de premsa el comissari europeu d'Economia, Paolo Gentiloni.

Les bones previsions d'Espanya contrasten amb les d'Alemanya, que és el motor industrial i econòmic del bloc comunitari. El PIB germànic decreixerà aquest any un 0,4%, sis dècimes menys del s'havia estimat anteriorment, i alentirà el creixement global de l'eurozona, que es queda al 0,8%, tres dècimes menys del calculat prèviament. Tot i això, segons la Comissió Europea, el pitjor moment de l'economia alemanya ja ha passat i lentament s'anirà recuperant fins al punt que el 2024 ja es preveu que registri un creixement de l'1,1%.

També han patit dues grans revisions a la baixa Itàlia i els Països Baixos, la tercera i cinquena economia més importants de l'euro. El PIB italià només augmentarà un 0,9% el 2023, tres dècimes menys del previst, el PIB neerlandès creixerà gairebé un punt i mig menys del que s'havia estimat i es quedarà al 0,5%. Per un altre costat, França aguanta millor el sotrac i creixerà un 1% enguany i un 1,2% l'any que ve.

En aquest sentit, Gentiloni ha constatat que Espanya —la quarta economia de la Unió Europea— es troba en una situació econòmica "millor" que la majoria de països de la moneda única, "tant en perspectives de creixement com pel que fa a la inflació", i ha assegurat que no li preocupa que el govern espanyol es trobi en funcions i amb la possibilitat d'una repetició electoral. "Bèlgica va estar un any i mig amb un govern en funcions", ha comparat el comissari d'Economia.

Tot i això, la Comissió Europea també estima que el creixement de l'economia espanyola vagi a menys a partir d'aquest segon semestre per un "menor impuls del sector turístic, una activitat econòmica més feble amb els principals socis comercials i unes dinàmiques més suaus del mercat de treball". De fet, les previsions de creixement d'Espanya pel 2024 són una dècima menys del que prèviament Brussel·les havia pronosticat, un 1,9%.

Pel que fa a la inflació, Espanya també la gran economia que registra les millors xifres en matèria d'inflació. Els preus de consum a l'Estat creixeran un 3,6%, quatre dècimes menys del previst, mentre que a l'eurozona s'incrementaran un 5,6%. Alemanya també serà la gran economia que pateix enguany un increment de preus més elevat, un 6,4%, seguit de França (5,6%) i Itàlia (5,9%).

stats