Energia
Economia13/02/2023

Brussel·les cedeix a la pressió de França i accepta l'hidrogen d'origen nuclear com a “verd”

Alemanya i sis estats membres més s'oposen a una reforma tan "profunda" del mercat energètic com la proposada per Espanya

Brussel·lesBrussel·les ha cedit a les pressions de França i facilitarà que l'hidrogen d'origen nuclear sigui considerat com a "verd". La Comissió Europea acceptarà com a "totalment renovable" la producció d'hidrogen que prové d'energies no renovables que produeixen "almenys un 70% menys d'emissions de gas d'efecte hivernacle que el gas natural fòssil", com és el cas de l'hidrogen d'origen nuclear o també anomenat "hidrogen rosa". Amb aquest nou etiquetatge es pretén garantir el futur desplegament de l'hidroducte entre Barcelona i Marsella, que París des d'un bon principi havia vinculat a la seva viabilitat. "El que volem és produir-lo amb energia nuclear o renovables", ja va insistir el president francès, Emmanuel Macron, en la presentació de la infraestructura.

D'aquesta manera, França, que és l'estat membre i una de les potències mundials que generen més energia nuclear, pretén assegurar-se que també liderarà el sector de l'hidrogen a Europa durant els pròxims anys. D'altra banda, Alemanya i Espanya –l'estat espanyol té un parc més important de renovables i també aspira a dominar el mercat de l'hidrogen verd– es negaven a acceptar l'hidrogen rosa com a renovable.

Cargando
No hay anuncios

També, per augmentar la quota d'hidrogen considerat renovable, la Comissió Europea permetrà que les instal·lacions de producció d'aquest combustible puguin comptabilitzar l'electricitat que utilitzen de la xarxa com a totalment renovable si en l'any natural anterior el percentatge mitjà d'electricitat renovable que van fer servir va superar el 90%. Amb aquesta mesura, Brussel·les també pretén assegurar-se que no s'abusa de la creació d'hidrogen amb energia nuclear en una zona concreta i que es farà arreu, i que només se'n faci en zones on la generació d'energia amb renovables està sempre assegurada.

Cargando
No hay anuncios

L'ofensiva liderada per Alemanya contra la reforma energètica d'Espanya

Alemanya, els Països Baixos i els països nòrdics han enviat una carta aquest dilluns a la Comissió Europea en què rebutgen una reforma "profunda" del mercat elèctric europeu per abaratir el preu de la llum com les que han proposat Espanya i França. Aquests països defensen que el mercat actual, tot i la crisi energètica, ha demostrat ser resilient durant molt de temps i generar uns "beneficis enormes" que han garantit la seguretat de subministrament, i la integració i la inversió en les renovables. En aquest sentit, aposten per una reforma "limitada" i s'oposen, per exemple, a mantenir de forma permanent el topall als beneficis de les tecnologies de baix cost –com les renovables i la nuclear– que la UE va aprovar el setembre passat de manera excepcional.

Cargando
No hay anuncios