Economia 19/05/2021

Les Balears relaxaran els controls d'entrada per al turisme estatal a partir de diumenge

Els viatgers vacunats no hauran de presentar cap test, i bastarà només el d'antígens per a la resta

3 min
L'Aeroport de Palma

PalmaLes Balears relaxaran a partir de diumenge els controls d'entrada a ports i aeroports que aplicava fins ara als turistes estatals. Així ho ha anunciat aquest dimecres la presidenta del Govern, Francina Armengol, a Fitur. De fet, tant la presidenta com el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, han fet una crida al turisme estatal, que han considerat clau en la reobertura i la reactivació econòmica de les Illes. "La gent que estigui vacunada amb una dosi des de fa 15 dies pot venir sense cap prova diagnòstica, i també les persones que visquin a una comunitat autònoma amb una incidència acumulada a 14 dies per sota de 60 casos per cada 100.000 habitants", ha explicat la cap de l'Executiu. A més, per a la resta de viatgers bastarà presentar una prova d'antígens, encara que podran continuar duent una PCR si així ho desitgen. "Entenem que continuarem amb una incidència molt baixa alhora que augmentarem el ritme de vacunació a les nostres illes. D'aquesta manera, garantim la seguretat sanitària", ha dit Armengol.

Segons ha indicat la cap de l'Executiu, el Consell de Govern aprovarà aquesta mesura divendres i entrarà en vigor a partir de diumenge, 23 de maig, juntament amb la resta. El Govern està pendent a hores d'ara del vistiplau del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) per a la pròrroga del toc de queda, el qual, això sí, passarà a començar a mitjanit en lloc de les 23 h, i la limitació de reunions socials i familiars en espais privats.

"Som la destinació més segura de la Mediterrània i probablement l'única oberta pràcticament a tota la Unió Europea", ha destacat per part seva Iago Negueruela, qui també ha subratllat que el Govern vol captar a Fitur "el màxim turisme estatal possible". "És un dels nostres màxims mercats. L'any passat va ajudar molt amb aquella temporada que es va interrompre, va ser clau en l'obertura de les nostres illes", ha continuat el titular de Turisme, a més de mostrar-se convençut que enguany també serà clau en "l'obertura de la temporada" i per poder rebre visitants "tants de mesos com sigui possible". Cal destacar que el turisme estatal va ser el que va caure menys durant el 2020 –un 51%–.

La connectivitat aèria

Un altre dels punts que ha destacat Negueruela és la feina que està fent el Govern per "recuperar la connectivitat aèria". De fet, l'Executiu té previst reunir-se els dies de fira amb les principals companyies aèries per definir les rutes que també permetran allargar la temporada, segons ha indicat el Govern mitjançant un comunicat. Aquest dimecres és el torn del president executiu d'Iberia, Javier Sánchez Prieto, i el d'Easy Jet a Espanya i Portugal, Javier Gandara.

"Garantir la connectivitat és bàsic per poder obrir la planta hotelera, l'habitatge vacacional i l'oferta complementària", ha continuat el conseller, qui s'ha mostrat convençut que s'assoliran "nivells molt similars als de 2019". Negueruela també ha explicat el pla que ha elaborat el Govern "millora" les mesures que es varen posar en marxa l'any passat, amb la inclusió de "l'assegurança de retorn" que el Govern pagarà per als turistes que la necessiten i el manteniment dels "hotels pont", en cas que algun visitant s'infecti de covid-19 o sigui contacte estret d'un positiu i necessiti aïllament.

Negueruela ha assenyalat que l'Executiu treballa per "una obertura com més aviat millor". "Ho estam veient. Els caps de setmana ja estam oberts, estam recuperant el turisme internacional. Som la comunitat autònoma que més ho està recuperant d'una manera molt important", ha continuat, i ha destacat que Alemanya, Holanda i els països nòrdics permeten els viatges a les Balears. "Això ens posiciona per donar exemple al conjunt d'Espanya en aquest sentit. Ara esperam clarament la recuperació del turisme estatal", ha afegit.

stats