Economia 02/02/2022

Les Balears rebran 4,8 milions per al Bo Lloguer Jove

Juntament amb el Pla Estatal per a l'Accés a l'Habitatge 2022-2025, enguany es gestionaran 13 milions d’euros per a polítiques d’habitatge

ARA Balears
2 min
Les claus d'un habitatge.

PalmaLa Conselleria de Mobilitat i Habitatge del Govern balear disposarà aquest any d'un total de 4,8 milions d'euros per al Bo Lloguer Jove i prop de 8,3 milions d'euros per al Pla Estatal per a l'Accés a l'Habitatge 2022-2025. D'aquesta manera, les Illes rebran 13,1 milions aquest 2022, un 50% més respecte dels recursos de l'any 2021. Aquest import s’ha conegut aquest mateix dimecres amb motiu de la Conferència Sectorial d’Habitatge i Sòl, en la qual han participat el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, i el director general d’Habitatge i Arquitectura, Eduardo Robsy.

Segons han informat en un comunicat, durant aquesta conferència s’han aprovat els criteris de repartiment entre les diferents comunitats autònomes dels recursos fixats en els pressupostos generals de l’Estat des del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. El repartiment s'ha mantingut respecte del darrer Pla Estatal 2018-2021, basat bàsicament en el criteri de població, amb alguns criteris correctors de menor ponderació, i correspon, per tant, un 2,4% a les Illes.

A més de fixar aquests criteris de repartiment, s’han tractat i acordat dues qüestions específiques del Bo Lloguer Jove relatives a la gestió d’aquest. En el cas de pisos compartits, en què tots els joves siguin titulars del contracte, es podrà incrementar el límit màxim de renda, establerta en 600 euros, de manera proporcional al nombre de persones. D’altra banda, s’ha acordat també entre les diferents comunitats autònomes un sistema que permet la mobilitat dels joves que són beneficiaris d’aquest Bo Lloguer Jove, de manera que si canvien de domicili a una altra comunitat puguin mantenir l’ajuda que s’ha concedit.

El conseller ha assegurat que estan "satisfets" perquè "tot el que sigui disposar de més recursos que puguin arribar als joves i a les famílies és sempre benvingut". Així mateix, ha remarcat que això ha de venir acompanyat d’altres mesures, com les que impulsa el Govern i l’ampliació del parc públic d’habitatge".

Cal recordar que a aquests 13 milions d’euros destinats a política d’habitatge s’hi afegirà també l’import de les ajudes de rehabilitació residencial amb càrrec al Pla de recuperació, transformació i resiliència (fons europeus) que inclouen una primera anualitat de 28,3 milions d’euros, complementaris als que es rebran per construcció d’habitatge altament eficient destinat a lloguer públic (12,5 milions) i rehabilitació energètica d’edificis públics de titularitat autonòmica (PIREP, 11,8 milions). Per tant, la Conselleria de Mobilitat i Habitatge gestionarà, a través de la Direcció General d’Habitatge i Arquitectura, fons finalistes de transferència estatal per un import superior a 65 milions d’euros durant 2022.

Què és el Bo Lloguer Jove?

El Bo Lloguer Jove consisteix en una ajuda de 250 euros mensuals que poden cobrar durant un màxim de dos anys els joves d’entre 18 i 35 anys inclosos, sempre que tinguin una font d’ingressos regular, que la seva renda no superi el llindar de tres vegades l’IPREM (24.318,84 euros anuals) i que paguin un lloguer pel seu habitatge habitual o d’una habitació on resideixin de manera continuada.

El preu màxim d’aquest lloguer es fixa en el Reial decret 42/2022 en 600 euros per al cas de pisos i 300 euros mensuals per al cas d’habitacions, però permet que de manera justificada aquest s’augmenti fins a 900 euros i 450 euros respectivament. Les Illes prepararan aquesta justificació per tal d’ampliar els límits de renda, qüestió que s’haurà de tractar en una propera reunió bilateral entre el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Aquest bo es podrà sol·licitar quan acabi tota la tramitació administrativa entre el Ministeri i la CAIB, els efectes seran retroactius i es pagarà des del mes de gener de 2022.

stats