Economia 22/02/2018

Balears retalla per primera vegada 3.620 places de lloguer turístic

Turisme ha clausurat 574 habitatges que no complien les condicions per comercialitzar-se i n'ha eliminat els llits disponibles de la borsa de places turístiques

Jaume Ribas
2 min
Bel Busquets després de ser nomenada consellera de Turisme.

Palma“Hem donat de baixa 574 habitatges, que impliquen 3.620 places que ja no aniran a la borsa, sinó que desapareixeran”. Amb aquestes paraules, la consellera de Turisme i vicepresidenta del Govern, Bel Busquets, ha donat a conèixer aquest dijous les primeres xifres de reducció del sostre de places turístiques.

Busquets ha comparegut a la Comissió de Turisme del Parlament de les Illes Balears a petició pròpia i del grup popular. La vicepresidenta ha aprofitat per fer públiques les primeres dades, que confirmen una reducció de places turístiques al conjunt de l'arxipèlag. Els 574 habitatges clausurats han estat donats de baixa després de les inspeccions dels tècnics de Turisme, que revisen el compliment de la normativa per habilitar cases per a lloguer turístic.

Segons la Llei de turisme, les places donades de baixa desapareixen del sostre de 623.624 previst inicialment. Bel Busquets ha recordat que el sostre real el componen les places existents i la borsa de places turístiques, sobre la qual hi ha una moratòria. Per a la consellera, "les xifres demostren que es recullen els fruits" de la feina feta pel seu antecessor en el càrrec, Biel Barceló. La mesura situa les Illes Balears "en el camí de la reducció i la sostenibilitat", segons Busquets, que també ha recordat que "la llei actual assegura que no hi haurà més places turístiques que les que hi ha ara".

La Llei de turisme permet, en l'article 91, no tornar a incloure a la borsa les places de lloguer turístic que havien estat donades d'alta d'acord amb alguna excepció a la normativa, com és el cas d'aquestes més de 3.500.

Durant la intervenció del portaveu de Podem, Alberto Jarabo, el partit morat ha volgut agrair “la valentia” de la consellera a l'hora d'obrir un expedient sancionador a la plataforma de comercialització de lloguer turístic, Airbnb.

El portaveu d'El Pi a la Comissió de Turisme, el diputat Josep Melià, ha criticat la consellera perquè "aquestes places donades baixa ja no vindran, ni a l'hivern ni a l'estiu". Segons els regionalistes, el model hauria de consistir a "estabilitzar" les visites durant l'estiu i "créixer durant la temporada baixa"

Nova a la comissió

Bel Busquets ha comparegut a la Conselleria de Turisme per primera vegada després d'assumir el càrrec en substitució de Biel Barceló. La consellera ha aprofitat per esbossar algunes línies del seu programa per a l'àrea de Turisme fins a final de legislatura.

Entre altres coses, la consellera s'ha felicitat per haver estat "el primer govern d'aquesta terra que no ha invertit ni un euro en promoció turística durant l'estiu" i ha refermat la importància de l'estratègia #betterinwinter, que vol fomentar el creixement turístic durant els mesos de més fred. “Volem aconseguir que els turistes vinguin de manera més repartida al llarg de l'any”, ha afirmat.

stats