La recuperació postcovid

Calviño apunta a una pujada del salari mínim "com més aviat millor"

El govern espanyol treu pit del ritme de recuperació de l'economia espanyola

3 min
La ministra d'Economia, Nadia Calviño.

BarcelonaLa vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, ha apuntat que la recuperació de l'economia i la bona evolució de l'ocupació des del març han de permetre que el govern reprengui "com més aviat millor" els augments del salari mínim interprofessional. La ministra d'Economia ha tret pit aquest dijous del ritme de creixement econòmic a Espanya, el mateix dia que l'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha publicat dades sobre la facturació de les empreses a l'Estat, que entre el maig i el juny va créixer un 2,1%.

Les dades facilitades per l'INE fan referència al volum de negoci de les companyies no financeres. Així, les empreses van encadenar el segon mes consecutiu de creixement de les vendes, després del 0,7% registrat entre l'abril i el maig. Pel que fa a un any enrere, al tancament del juny la facturació empresarial era un 22,2% superior al mateix mes del 2020, just quan es començava a reobrir l'economia després de diversos mesos amb els confinaments més durs de la pandèmia.

Per sectors, el comerç és qui més va notar l'impuls de la reobertura i la recuperació el juny passat, amb un notable increment de vendes del 5,4% en un sol més, una dècima més que les companyies energètiques, i de gestió de residus i aigua. Els serveis no financers també van augmentar de manera destacable el ritme de facturació, fins al 4,8% intermensual, mentre que la indústria és l'únic sector que va patir una reculada, en aquest cas del 0,6%. Cal tenir present, però, que la indústria va ser el primer sector a recuperar-se un cop passada la primera onada de la pandèmia, l'estiu del 2020.

El govern destaca l'evolució del mercat laboral

En aquesta línia, el govern espanyol presumeix del creixement de l'economia. Calviño ha assegurat aquest dijous que tots els indicadors apunten a una "forta recuperació" de l'activitat en els últims sis mesos. "Les dades ens estan donant un missatge molt positiu", ha indicat.

Calviño no només ha fet menció a xifres macroeconòmiques i a les previsions de creixement tant internes com d'institucions internacionals, que apunten que l'economia espanyola podria recuperar els nivells d'abans de la pandèmia l'any vinent –inicialment la majoria d'anàlisis preveien que seria el 2023–, sinó que també ha recordat la disminució de l'atur i del nombre de treballadors afectats per un ERTO.

"Les últimes dades del mercat laboral ens indiquen que les persones en un ERTO són menys de 300.000", ha exemplificat en una entrevista a Antena 3 la ministra, que ha afegit que l'evolució del mercat de treball "està sent molt positiva". Aquesta bona conjuntura en el mercat de treball ha de permetre que el govern torni a posar sobre la taula "com més aviat millor" augments del salari mínim interprofessional, que ara és de 950 euros per catorze pagues.

La pujada del SMI és un dels punts principals de conflicte entre els dos socis de l'executiu espanyol i ha estat un element de tensió entre Calviño i la ministra de Treball, Yolanda Diaz, màxima representant de Podem –el partit que més defensa l'increment– al consell de ministres des de la dimissió de Pablo Iglesias. Calviño compta amb el suport del tercer ministre amb pes econòmic, José Luis Escrivá, responsable de la cartera de Seguretat Social, a més de les organitzacions patronals, mentre que els sindicats advoquen per continuar amb els augments.

Tot i el pla del govern d'incrementar gradualment el SMI, la crisi derivada del covid-19 va portar el president Pedro Sánchez a congelar el sou mínim aquest any, malgrat que diversos països europeus han mantingut els increments previstos tot i el clima de pandèmia.

stats