ECONOMIA
Economia 11/12/2020

L’augment de les restriccions remata el sector de la restauració

El toc de queda a les 22 h acaba d’ensorrar els bars i restaurants i consolida una baixada de la facturació del 70%, segons PIMEM

Laia Colomer
3 min
L’augment de les restriccions remata el sector de la restauració

PalmaLa restauració de Mallorca afronta l’enduriment de les restriccions amb patiment. L’anunci de l’avançament del toc de queda a les 22 h els deixa en una situació encara més difícil. Així ho asseguren les patronals del sector. Fins ara, el càlcul aproximat que feia la Federació de la Petita i Mitjana Empresa (PIMEM) era una caiguda del 70% de la facturació dels restaurants. Aquesta xifra, amb les noves restriccions aplicades, es consolida. La Confederació d’Associacions Empresarials de les Balears (CAEB) confirma que aquesta mesura encara els deixa en una situació més crítica, per això reclamen a l’administració ajudes econòmiques directes.

El Govern va anunciar aquesta setmana una subvenció de 800 euros per local per instal·lar purificadors de l’aire en cas de no complir amb la ventilació adequada per tal d’evitar contagis. A més, va anunciar que donava més marge de temps als restauradors per col·locar els aparells. Aquestes ajudes són insuficients per les patronals. PIMEM calcula que, des que va esclatar la pandèmia, un 15% dels locals ja han desaparegut i un 24% estan actualment tancats a l’espera d’obrir quan la situació millori. A més, denuncien falta de transparència del Govern amb les dades sanitàries: “Ens agradaria saber quins són els índexs sanitaris que han duit a prendre aquesta mesura tan dràstica, desconeixem les dades exactes”, explica la presidenta de PIMEM, Eugènia Cusí.

El sector lamenta les paraules de Francina Armengol en què demanava als cambrers que controlin la gent. “Els cambrers no han de fer de policies, no és la seva feina fiscalitzar el client”, defensen les patronals, que asseguren que faran tot el possible per adaptar-se a la nova situació. Poca estona després que Armengol anunciàs l’avançament del toc de queda, els restaurants varen començar a rebre telefonades de clients per cancel·lar sopars. “Aquesta mesura fomenta que la gent pensi que sopar en un restaurat és perillós”, expliquen des de PIMEM.

El sector mira d’adaptar-se al nou toc de queda i molts bars i restaurants avancen l’hora de servir els sopars i obren a les 19.30 h. Tanmateix, són conscients que la gent plega de la feina tard, cosa que fa difícil que tinguin temps d’anar a sopar fora de casa.

Campanya de Nadal incerta

Els restaurants que organitzen celebracions familiars i sopars i dinars d’empresa aquests dies estan pendents del telèfon per apuntar alguna reserva. Però poques setmanes abans de tancar l’any no se n’esperen gaires i el nou toc de queda els fa donar gairebé per perduts els sopars de grup. Les patronals han comprovat que molts restaurants han decidit abaixar el preu dels menús d’aquestes festes per atreure més clients. Segons dades de PIMEM, la mitjana de preu d’un menú de Nadal abans que esclatàs la pandèmia era d’entre 50 i 60 euros. Enguany s’ha reduït devers un 20% i el preu d’un menú ha quedat en una mitjana de 40 euros. Alguns negocis han arribat a rebaixar el preu fins al 50%. És el cas de la pizzeria Bella Italia, situada a la plaça de la Drassana de Palma, que ara té totes les pizzes a cinc euros. Tot i aquesta rebaixa que varen aplicar fa dos mesos per intentar remuntar el negoci, són conscients que la temporada està perduda.

Al conegut celler Sa Premsa del centre de Ciutat, amb fama de fer grans sopars de Nadal i d’empresa, han acabat anul·lant el sopar de Cap d’Any, que tradicionalment reunia fins a 300 persones. “Aquest any teníem tres reserves de grups petits i, veient que no omplíem, hem hagut d’avisar-los que ho cancel·làvem perquè no ens sortia a compte obrir”, explica Loles, una de les responsables del negoci. Com a alternativa, han decidit obrir l’1 de gener al migdia -no ho feien mai-, per assegurar clientela que no haurà de patir per les restriccions horàries. “El que ens ha salvat són els ERTO que hem aplicat als treballadors i no haver de pagar el lloguer del local, però són moments molt complicats”, explica la restauradora. La caiguda en picat de les reserves els fa pensar que enguany ja no podran remuntar.

stats