Societat 09/12/2020

El Govern avança el toc de queda a les 22 h a Mallorca

Es faran cribratges massius amb tests d'antígens a Lloseta, Sóller i Muro

Elena Navarro
2 min
Una dona amb mascareta a la plaça Espanya de Palma.

PalmaEl Govern balear ha decidit avançar el toc de queda a les 22 h a l'illa de Mallorca davant l'augment de casos de coronavirus dels darrers dies. Així ho ha explicat la presidenta de les Illes, Francina Armengol, en la roda de premsa posterior al Consell de Govern. La mesura estarà vigent a partir d'aquest dijous i fins al 21 de desembre, quan es tornarà a revisar la restricció segons la situació epidemiològica.

"La situació a l'illa de Mallorca no és bona, pot anar a pitjor i hem de prendre mesures", ha dit Armengol. De fet, ha informat que la incidència acumulada ha passat de 223 casos per 100.000 habitants a 260 casos en només una setmana. Tot i que s'avança la restricció a la mobilitat nocturna, cal remarcar que Mallorca no passa de nivell d'alerta sanitària i, per tant, continua en la fase 3 de l'escala fixada pel Govern. Aquesta situació es revisarà el proper dilluns 14.

La presidenta ha subratllat que la incidència és un indicador important, però no l'únic per canviar de nivell. Ha destacat com un altre índex important la situació hospitalària, que "a Mallorca és bona", ha precisat. Pel que fa a les previsions amb vista a Nadal, Armengol, ha insistit que "no importa que hi hagi festes o no, el que importa és la situació sanitària del moment". D'altra banda, ha descartat un confinament perimetral de Mallorca i de les Illes perquè l'expansió dels contagis no està relacionada amb aquesta mobilitat, "sinó que tenim incidències molt concretes a llocs molt concrets".

Un altre acord que ha anunciat aquest dimecres la presidenta és que als municipis de Lloseta, Sóller i Muro es prohibirà l'ús dels espais interiors en bars i restaurants. A més, també es faran cribratges massius amb tests d'antígens com s'ha fet a sa Pobla. Aquests són els pobles que més preocupen la Conselleria de Salut per la seva alta incidència acumulada a 14 dies. En concret, a Lloseta aquest índex és de 601 casos per 100.000 habitants; a Sóller, de 437 contagis, i a Muro, de 240 casos.

5 milions per bars i restaurants

La cap de l'Executiu balear ha explicat que el Consell de Govern ha aprovat línies d'ajudes i suport perquè bars i restaurants instal·lin els aparells de control de l'aire. Ha subratllat que és un dels sectors que més pateixen amb la pandèmia i, alhora, ha demanat responsabilitat als propietaris perquè "controlin els clients". "No pot ser que tothom estigui tota l'estona sense mascareta, quan només es pot treure per menjar i beure", ha afegit. "Ens hem d'involucrar i fer-ho tots bé perquè si pugen els contagis hem de prendre mesures", ha tancat.

stats