Economia 22/07/2021

Armengol dona la cara per Font i diu que la decisió judicial va "en contra de la protecció ciutadana"

La presidenta del Govern ha defensat la gestió de la directora de Salut Pública

ARA Balears
3 min
La presidenta del Govern ha comparegut a la conferència organitzada per Nova Economia Fòrum a Madrid.

PalmaFrancina Armengol ha donat la cara públicament per la directora de Salut Pública, Maria Antònia Font. Ha estat aquest dijous dematí a la conferència organitzada per Nova Economia Fòrum a Madrid. Armengol ha respost moltes qüestions sobre la realitat de les Illes, i quan se li ha preguntat per la decisió judicial de citar a declarar la directora de Salut Pública ha estat molt clara: "Respectam les decisions judicials, però no les compartim", ha dit la presidenta. "Vàrem fer el que havíem de fer i no compartim l'ordre de la jutgessa perquè va en contra de la protecció dels ciutadans", ha assegurat.

A més, Armengol ha volgut constatar que la decisió que havia pres el Govern era la correcta. Ho ha fet posant l'exemple dels positius que es varen registrar un cop els joves varen partir dins el vaixell bombolla. Alguns dels estudiants del macrobrot que varen voler sortir de l'hotel covid-19 anant en contra de les recomanacions de l'Executiu varen donar positiu a les proves unes hores més tard, quan eren dins el vaixell o en arribar a les seves comunitats autònomes de destinació. Aquest fet, ha explicat Armengol, evidencia que la decisió del Govern era la correcta i que deixar-los partir va anar en contra de la seguretat sanitària de la població.

Recuperació econòmica

Armengol també ha estat interpel·lada per la recuperació econòmica de les Illes després de la gran caiguda que va sofrir l'any passat, amb una pèrdua d'un 21% del PIB. Respecte d'aquesta qüestió, la presidenta ha assegurat que "la reactivació econòmica és una realitat" i que s'ha fet de manera segura. Ha assegurat que un de cada tres llocs de feina creats a l'Estat aquest mes de juny ha estat a les Illes, i que això s'ha pogut fer realitat amb la reactivació del turisme, gràcies a una situació sanitària que ha estat controlada durant mesos. "Hem de continuar protegint-nos", esperonava la presidenta, al mateix temps que feia esment que s'ha pogut obrir la temporada gràcies a la seguretat de les Illes. Més de 700 hotels oberts i el fet que els fixos discontinus hagin estat cridats a treballar són dades que posava sobre la taula Francina Armengol per demostrar que la reactivació és una realitat. També ha volgut posar l'accent que és molt important allargar la temporada tant com es pugui perquè "200.000 llocs de feina en depenen."

El turisme i la situació sanitària

La pandèmia a les Illes està fent arribar dades que no s'havien vist des de la irrupció del coronavirus. La incidència acumulada és la més alta fins ara, però Armengol continua intentant treure ferro a l'assumpte. "És cert que la incidència és molt alta, perquè hem obert i hi ha més mobilitat i més contagis", però alhora ha volgut fer entendre una altra vegada que no és una onada com les altres que s'han passat. "No té res a veure amb les onades anteriors, s'han de tenir en compte més valors que la incidència, i la clau és el sistema hospitalari", ha defensat la presidenta. "No tenim saturació", ha dit, fent referència que s'està controlant, i que el valor més important que s'ha de tenir en compte és la vacunació: "És la nostra salvació."

Hora de canviar el sistema de finançament

"A vegades Madrid no veu la realitat de l'Espanya perifèrica", ha fet patent Armengol, explicant que hi ha un greu problema d'infrafinançament "històric." La presidenta ha volgut fer entendre que si es limita el creixement d'una comunitat autònoma tan important com les Balears, els efectes repercuteixen negativament en tot l'Estat. Per això, ha instat a fer una revisió d'aquest model caducat pensant en un sistema que tingui unes característiques més autonòmiques.

stats