Publicitat
Publicitat

El finançament, per després de les generals, i de les inversions, ni paraula

La reivindicació d’una millora del finançament, que repeteix constantment el nou Govern balear, també va provocar una resposta del president espanyol, Mariano Rajoy. Aprofitant la seva estada a Palma, el mandatari va treure ferro a les reivindicacions que se senten des de les Illes. No considerà que els nous governants autonòmics siguin “bel·ligerants” amb Madrid, sinó que, segons ell, es limiten a defensar els seus interessos, com la resta de governs autonòmics. “Ara totes les comunitats autònomes diuen que se senten perjudicades”, va afirmar, després de recordar que l’actual sistema de finançament, el qual, segons va dir ell mateix ,“no és bo”, el va aprovar l’anterior govern central socialista amb el vot en contra del PP.

“No he vist bel·ligerància en el Govern balear, sinó el discurs que fan totes les comunitats, tant en finançament com en inversions”, va apuntar. I va recalcar que serà en la propera legislatura quan es modificarà l’actual sistema de finançament. El president espanyol va justificar que no s’hagués revisat aquesta legislatura perquè la prioritat era sortir de la crisi i perquè “no hi havia res a repartir”. Primer, va dir, s’havia de créixer econòmicament, recaptar, generar activitat i després repartir. “Allò que era un desbarat era repartir el no-res”, va sentenciar. I va aprofitar per recordar que les comunitats autònomes rebran l’any vinent 10.000 milions d’euros més de finançament per la millora de la recaptació provocada per la recuperació econòmica.

Ara bé, Rajoy no va dir ni una paraula de la reclamació que fa el Govern balear davant Madrid per cobrar el deute generat per l’executiu central en no haver pagat, entre el 2011 i el 2014, uns 1.300 milions d’euros que corresponien a les Illes per les inversions estatutàries.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 16/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF