ART
Cultura 10/05/2019

Vandalisme a les escultures del parc de la Mar

La Fundació Privada Espai Guinovart d’Agramunt ha enviat una carta al batle de Palma per demanar-li una actuació urgent

Elena Navarro
2 min
Vandalisme a les escultures del parc de la Mar

PalmaLa família de Josep Guinovart, exponent de l’avantguarda plàstica catalana de la segona meitat del segle XX, ha denunciat els actes vandàlics al conjunt escultòric de l’artista que hi ha al parc de la Mar de Palma, que des de la setmana passada és ple de grafits i pintades.

La Fundació Privada Espai Guinovart d’Agramunt ha enviat una carta al batle, Antoni Noguera, per demanar-li una actuació “urgent i ràpida per tal de realitzar la pertinent restauració del conjunt escultòric”. En l’escrit, la Fundació remarca la necessitat d’implementar unes polítiques urbanes per tal de garantir “una protecció eficaç” de les escultures de la ciutat. “Les escultures en espais públics són la unió entre la història i l’art que tots els ciutadans poden gaudir cada dia; per tant, el manteniment ajuda a crear oportunitats perquè se’n faci un bon ús i aprofitament”, s’hi exposa.

“S’hi ha de fer una actuació urgent, que és reparar de manera immediata les escultures; i una d’important, que és sensibilitzar la ciutadania de l’art que té als carrers ”, ha expressat Maria Guinovart, filla de l’artista. “Em sap greu, perquè Guinovart estimava Mallorca i aquesta obra va ser un regal que ell va fer a la ciutat”. Guinovart explica que abans no els havien notificat un acte de vandalisme com aquest, però sí “l’estat de degradació en què estava l’obra”.

Restaurar el parc escultòric de Palma

La proposta que ha fet Cort és una “primera mesura de contenció” per més endavant fer-ne la restauració, segons ha explicat Maria Guinovart.

El regidor de Cultura de Palma, Llorenç Carrió, ha assegurat que fa dos anys que hi ha un projecte per intervenir aquesta peça, però que “fins ara no hi ha hagut recursos suficients per poder dur-ho a terme”.

Carrió ha expressat que, quan varen arribar a la Regidoria, “no hi havia ni tan sols partida per a la conservació d’escultures”. Actualment, Cort té una partida econòmica de 20.000 euros anuals per mantenir i restaurar el conjunt escultòric de la ciutat.

“Les institucions fan feina, però encara n’haurien de fer més en prevenció i educació sobre l’art de la ciutat”, defensa el regidor.

stats