Estrena teatral

El Teatre Lliure obre temporada amb l'espectacle estrella dels belgues FC Bergman

'300 el x 50 el x 30 el' és un muntatge sobre les pors i el paper de la religió per combatre-les

2 min
Un moment de l'espectacle '300 el x 50 el x 30 el'

BarcelonaLa primera vegada que el col·lectiu belga FC Bergman va estrenar 300 el x 50 el x 30 el també creien que seria l'última. Era el 2011 i el teatre Toneelhuis d'Anvers els havia encarregat un espectacle per al festival Antwerpse Kleppers. Els membres de FC Bergman van aixecar el muntatge gairebé sense pressupost (es van gastar 5.000 euros), convençuts que seria una obra d'una nit i que mai més es tornaria a representar. Però la fascinació que va despertar la peça els va empènyer a repetir-la un any després a Amsterdam, i a partir de llavors la van fer voltar per tot el món. Fins ara, però, no havia arribat a Barcelona. El públic l'esperava, diu el director del Teatre Lliure, Juan Carlos Martel, que explica que estan a punt d'exhaurir les entrades. 300 el x 50 el x 30 el es representarà dimecres i dijous a la Sala Fabià Puigserver del teatre de Montjuïc.

L'espectacle, ple de càrrega visual, plasma una comunitat aïllada que pateix una gran por existencial. "Estan massa espantats per viure, així que es tanquen a casa i intenten redimir-se a través de la religió", explica un dels creadors de l'espectacle, Stef Aerts. A través de càmeres i projeccions audiovisuals en directe, l'espectador pot endinsar-se a les llars dels protagonistes i espiar-los en els seus moments de màxima intimitat. "Ells s'amaguen i amaguen allò que no volen que la gent vegi. Les càmeres mostren els seus secrets, que no estan pensats per ser públics", assenyala Aerts.

Símbols i imatges cristianes

El col·lectiu ha omplert la peça de referències al cristianisme i a la Bíblia, començant pel títol de l'espectacle: 300 el x 50 el x 30 el són les mides que Déu va dictar a Noè per a la seva arca: 300 colzes de llarg, per 50 colzes d'ample i 30 colzes d'alt. "Algunes persones entenen la picada d'ullet, altres no. No esperem que tothom identifiqui les imatges que oferim, però creiem que el cristianisme és part de la nostra cultura i la nostra herència. Cada dia ens confrontem amb símbols cristians", subratlla el creador. FC Bergman, que aquest any ha rebut el Lleó de Plata a la Biennal de Venècia, també vol portar a escena temes com la responsabilitat de viure en societat, el vincle amb els altres i la possibilitat (o no) d'escriure's el propi destí.

En total l'espectacle porta 93 persones a escena: 13 actors i 80 persones procedents de diversos col·lectius del Poble-sec, que han estat assajant amb la companyia i que protagonitzaran un conjunt d'escenes en relació amb "l'esperança i la redempció". Després d'un any de residència, FC Bergman va assumir l'any passat la direcció artística de Toneelhuis, el teatre que va acollir aquella primera funció de l'espectacle.

stats