LITERATURA
Cultura 22/10/2016

“Recuperam els premis Mallorca perquè els hem deixat perdre”

Els guardons literaris foren lliurats després de 4 anys de ser orfes d’aquests ben dotats reconeixements

Margalida Mateu
2 min
FOTO DE FAMÍLIA 
 Guardonats i autoritats, en  l’acte de lliurament dels premis.

PalmaEls recuperats premis Mallorca de creació literària ja tenen nous guanyadors en les categories de narrativa i poesia, després de quatre anys sense ser convocats. El Consell de Mallorca ha volgut qualificar el guardó de “nou esperit, per tal de prestigiar la creació literària en llengua catalana i la institució com a promotora cultural i el sector del llibre en el seu conjunt. Recuperam els premis Mallorca perquè els hem deixat perdre”, diu el vicepresident, Francesc Miralles.

Els guardons han viatjat a Catalunya. El barceloní Albert Fargas ha estat el guanyador en la modalitat de narrativa per l’obra La primera vegada, presentada amb el pseudònim d’Arnau de Vallalta. El jurat presidit per Antònia Vicens i reunit el 10 d’octubre a la Misericòrdia va valorar el fet que “és una obra amb un ritme narratiu molt àgil i tractada des d’una perspectiva literària poc habitual”. I és que Fargas és periodista, ha fet feina en mitjans escrits i a Catalunya Ràdio. “Crec que aquesta faceta d’àgil que m’ha valorat el jurat és deguda a la meva formació de periodista, moltes vegades per la immediatesa de la professió”, assenyala Fargas. A La primera vegad a “he volgut narrar la generació que va viure la Transició; moltes d’aquestes persones, va coincidir que experimentaven coses personals al mateix temps que ocorrien fets socialment importants: fou la primera vegada que molts s’enamoraren mentre exercien, per primer cop, el seu dret a vot; o la primera vegada que es fumaven un porro. Una autoficció de coses que he viscut, de coses que m’han explicat i coses que no”, diu l’autor. La novel·la és protagonitzada per dos personatges que es coneixen a la presó: un tancat per motius de militància política i l’altre per tema de tràfic de drogues. Són “dues personalitats molt diferents que ja es coneixen de la universitat i reprenen la seva relació entre barrots”.

Per la seva banda, l’obra guanyadora del Premi Mallorca en la modalitat de poesia ha estat Invertida, d’Eva Baltasar Sardà, amb el pseudònim d’Octàvia des Xot. És “una dedicatòria a la Mediterrània i a la dona que estim”, assenyala Baltasar del seu treball, format per onze poemes que “reflecteixen com som jo mateixa, com em veig a mi en relació a la persona que estim, la meva dona. També hi ha poemes d’homenatge a la Mediterrània o a la desitjada migdiada d’estiu”. El jurat, presidit per Francesc Parcerisas i reunit el 8 d’octubre a la Misericòrdia, valorà el fet que “es tracta d’una obra arriscada, amb una veu fresca, unes imatges impactants i un lèxic acurat”.

La dotació total del certamen és de 60.000 €, 25.000 € dels quals són per al guanyador de la modalitat de narrativa i 15.000 € per a la de poesia. La resta de la dotació, 20.000 €, es destinarà a l’edició i distribució de les obres premiades i a la promoció posterior, a més del lliurament a cada un dels premiats d’una escultura de Jaume Mir titulada La Balanguera. En aquesta vuitena edició dels premis Mallorca, hi han concorregut 51 obres -19 de narrativa i 32 de poesia-, totes elles obres originals i inèdites, escrites en català i presentades amb pseudònim.

stats