LA PROPOSTA CULTURAL
Cultura 20/04/2015

Un recorregut nostàlgic pels cinemes de Palma al Rívoli

A més, presentacions de llibres, xerrades, teatre, documentals, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

16 min

'Els cinemes de Palma' / Presentació

Sala Rívoli (c/ Antoni Marquès, 25. Palma) / 20.30 h

cinemes palma

Els germans Verònica i Tomeu Fiol Obrador han dedicat tres anys a elaborar el llibre 'Els cinemes de Palma', que és una visió nostàlgica de les sales de projeccions de la ciutat il·lustrada amb imatges antigues, algunes de les quals són inèdites. A banda de la presentació d'aquesta obra, fruit d'una passió comuna, s'oferirà als assistents una petita peça de microteatre inspirada en el treball del director nord-americà Woody Allen i un poquet de vi, a més de l'oportunitat d'adquirir el llibre.

'Miquel dels Sants Oliver i la ciutat de Palma: vida i literatura' / Conferència

Biblioteca de Cort (pl. de Cort, 1. Palma) / 19.30 h

damià pons

Damià Pons, profesor del Departament de Filologia Catalana de la UIB, impartirà la conferència 'Miquel dels Sants Oliver i la ciutat de Palma: vida i literatura'. És un dels actes inclosos en la commemoració del centenari de la mort de l'escriptor i periodista. Activitat gratuïta.

'Els darreres de l'illa. Literatura de viatges i les Illes Balears' / Presentació i tertúlia

Embat Llibres (passatge Papa Joan XXIII, 5 E. CC Els Geranis. Palma) / 19.30 h

darreres illa

L’escriptor i professor Sebastià Perelló (Costitx, 1963) presenta un estudi sobre els autors que han cultivat alguna mena de literatura de viatges referida a les Illes Balears. Perelló indaga entre els escassos i remots primers testimonis clàssics, passa per l’època islàmica i bizantina, i s’endinsa en els temps medievals. A més, remarca la importància dels creadors de mapes illencs que permeten no rebre viatgers, sinó propiciar que se n’escampin arreu del món. S’esplaia després amb els diversos autors de caràcter il·lustrat que donen compte de l’existència d’alguna de les illes que componen l’arxipèlag balear. En l’acte de presentació del llibre hi seran l’autor mateix i Eduard Moyà, professor de Filologia Anglesa a la UIB.

‘Revolucionaris: la llibertat arriba a la música’ / Conferència

CaixaFòrum (pl. de Weyler, 3. Palma) / 19 h

xavier chavarria

Xavier Chavarría, musicòleg, periodista i crític musical, parlarà en aquesta ocasió de ‘Revolucionaris: la llibertat arriba a la música’. Durant els darrers anys del segle XVIII, Europa va començar a canviar de dalt a baix. Els músics coetanis ho visqueren plenament i intensament, de manera que traslladaren les seves emocions a les composicions. Entrada: 4 euros; 50% de descompte per als clients de la Caixa.

'La memòria de la matèria' / Documental

Can Alcover-Espai de Cultura (c/ de Sant Alonso, 24. Palma) / 19 h

memòria matèria

En un indret remot de la selva amazònica brasilera, hi viu des de fa segles una tribu indígena recentment contactada i aïllada, exemplar per molts de motius. Són els indis Zo’è, una comunitat desconeguda fins a principis d’aquest segle i que va ser contactada pels funcionaris del govern quan estava en unes condicions molt compromeses per a la seva supervivència com a grup ètnic. Ells són els protagonistes del documental 'La memòria de la matèria', d'Albert Abril, que es projecta avui de manera gratuïta en aquest casal cultural de Palma.

‘Aprendre ensenyant. Evidències i implicacions per als nostres alumnes’ / Conferència

Centre de Professors d’Inca (c/ del Mestre Antoni Torrandell, 59) / 18 h

David Duran, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i pertanyent al Grup de Recerca d’Aprenentatge entre Iguals, és el convidat d’aquest dimarts en el cicle de conferències ‘Societat i cultura. Ahir i avui’, de temàtiques diverses i obertes tant als professors com a qualsevol persona que hi estigui interessada. Hi parlarà d’‘Aprendre ensenyant. Evidències i implicacions per als nostres alumnes’. Activitat gratuïta.

'Los míseros' / Teatre

Auditori d'Alcúdia / 19 h

Els alumnes de 6è de Primària, 1r, 2n, 3r i 4t d'ESO del Col·legi Ntra. Sra. de la Consolació interpretaran l'obra 'Los míseros', la recaptació de la qual serà destinada a benefici dels menjadors infantils i d'ancians del Perú i Hondures. Estaran dirigits per sor Katia Melosevitx i Miquel Salom. Es tracta d'una particular adaptació de l'obra 'Els Miserables' de Victor Hugo, que parla dels somnis romputs, de l'amor no correspost, de sacrifici i redció d'una nació a les portes de la revolució. La història ens explica la capacitat de supervivència de l'esperit humà. Entrada donatiu: 5 euros.

'Una de pirates' / Teatre

Teatre de Manacor (av. del Parc, s/n) / 12 h i 20 h

una de pirates

Els protagonistes de la jornada d'aquest dimarts de la XIX Mostra de Teatre Escolar de Manacor són alumnes del CEP Simó Ballester. Hi representen 'Una de pirates', obra de creació col·lectiva dirigida per Joan Antoni Sunyer i Rosa Sunyer. Alguns dels intèrprets són Aina Galán, Diego Hinojosa, Llúcia Girard, Laura Cabrera, Joan Albert Garau i Santiago Galán. Entrada: 2 euros.

'Tarda de poesia. Conversem amb l'escriptor Ben Clark' / Xerrada

Biblioteca Marià Villangómez (pl. de la Constitució, 1. Formentera) / 20 h

ben clark

Arran de la proximitat del dia del llibre s'ha organitzat aquesta xerrada amb Ben Clark, poeta i traductor nat a Eivissa però d'origen britànic. La presentació de l'acte és a càrrec de Maria Teresa Ferrer.

'L'alè de les cendres' / Xerrada

IES Joan Ramis i Ramis (av. de Vives Llull, 15. Maó) / 19.30 h

maite salord

Amb motiu de la pròxima jornada de Sant Jordi, l'escriptora Maite Salord parlarà de la seva darrera novel·la, 'L'alè de les cendres', i del seu procés d'escriptura. L'acte és organitzat per la Comissió de Normalització Lingüística del centre i és obert al públic en general.

Tasts gastronòmics / Cicle

Diferents pobles / Fins al mes de juny

Tasts gastronòmics

En la V edició dels Tasts gastronòmics, es poden conèixer els productes de Mallorca en més de 50 sessions amb els responsables de les empreses més destacades de l'illa. Ells mateixos presentaran i convidaran a tastar uns aliments que es caracteritzen per la qualitat i l'exquisidesa.

En aquesta cinquena edició, hi participen 24 empreses: Gin E