Cultura 14/09/2022

La Pussy Riot Masha i el filòsof Adam Przeworski, entre els convidats a la Biennal del Pensament

Palma, Barcelona i València acolliran simultàniament més de 40 activitats durant la setmana del 10 al 16 d'octubre

ARA Balears
3 min
Cartell de la Biennal del Pensament 2022.

PalmaLa Pussy Riot coneguda com a Masha, el graduat en Estètica Franco Bifo Berardi i el filòsof polonès Adam Przeworski són alguns dels noms que formen part de la programació de la Biennal del Pensament 2022. Tot i que el cartell sencer es coneixerà a final de setembre, l'Ajuntament de Palma ja ha avançat aquest dimecres algunes de les principals activitats –de les 40 que hi ha en total– programades per la setmana del 10 al 16 d'octubre.

La Biennal del Pensament es farà de manera simultània a les ciutats de Palma, Barcelona i València durant la segona setmana del mes que ve. Es tracta d'una aliança estratègica a favor del pensament i de la cultura de les tres capitals mediterrànies. Així, les biennals abordaran, principalment, debats sobre urbanisme, reptes socials i la cultura.

Ponències sobre democràcia

Una de les principals propostes de la Biennal són les ponències a espais públics –places i parcs– de la ciutat. L'activista russa María Vladimirovna Aliójina, coneguda com a Masha i membre de l'antiputinista grup de punk rock Pussy Riot, serà un dels plats forts. També hi participarà el filòsof Franco Bifo Berardi, Graduat en Estètica i professor d'Història Social dels Mitjans de Comunicació a l'Acadèmia de Belles Arts, a Milà.

A més, el filòsof polonès Adam Przeworski serà a Palma i a Barcelona per reflexionar sobre la crisi de la democràcia. Przeworski és professor de Ciència Política i un dels principals teòrics i analistes de temes relacionats amb la democràcia i l'economia política.

Blai Bonet i Simone de Beauvoir

Dins l'àmbit de la cultura, la Biennal conté en la seva programació una lectura de textos de Blai Bonet, Joan Fuster i Gabriel Ferrater que es farà de manera simultània a les tres ciutats. En el cas de Palma, conduïrà l'acte Emili Manzano. A l'àmbit de les arts visuals, es farà la performança de Pauline Soldevila, La promesa del mar, comissariada per Jesús Alcaide, a la badia de Palma.

L'artista Ghada Amer també presentarà el seu darrer projecte, la instal·lació All Opressions creates a State of War, de la mà de la Galeria Kewenig. Aquesta cita de la filòsofa francesa Simone de Beauvoir s'escriurà en un parc a partir de plantes incitant a la reflexió: mentre que de Beauvoir principalment feia referència a l'opressió de gènere i de la dona, Ghada Amer expandeix el significat a tota mena d'opressions, incloent-hi opressió política i de règim militar.

Presència local

Per altra banda, i també amb motiu de la Biennal, s'oferirà una residència de pensament, FaberLlull Palma. Es tracta d'una nova seu per al projecte de la Faber de l'Institut Ramon Llull, que ja té espais a Andorra i Olot. La seva creació respon a la necessitat de pensar la ciutat amb persones vinculades a la transformació urbana perquè aportin la seva visió, compartint eines i els seus coneixements amb diferents equips locals.

També dins l'àmbit local, la programació de la segona setmana d'octubre inclou una línia d'activitats compartides amb institucions i entitats locals que han aportat que s'encaixen en alguna de les quatre línies de treball de la Biennal de Pensament de Palma. Per exemple, la UIB programa la Naukas Palma, una trobada remarcar el valor de la divulgació científica. El Museu Fundación Juan March té previst el cicle La radiografia. Passat, present i futur de les nostres ciutats a càrrec de Carlos García-Delgado, Andrés Rubio o Pablo Sendra. La Fundació Miró Mallorca ha organitzat dins el marc de la biennal la jornada professional Almazuela. Reptes de futur, on durant tres dies es reuniran professionals de la cultura interessats en la mediació.

stats