PROPOSTA CULTURAL
Cultura 11/05/2017

Mallorca Live Festival pren Calvià

Més música, poesia, teatre, presentacions de llibre, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
15 min

Mallorca Live Festival / Música

Antic Aquapark de Calvià / Dia 12 a partir de les 13 h
El Mallorca Live Festival es presenta en acústic a la Misericòrdia de Palma

En la segona edició, el festival creix per convertir-se en un esdeveniment cultural de referència, i per consolidar Mallorca Live com una cita imprescindible. L’indie, el rock, l’electrònica i la world music prenen Calvià aquesta primavera i són els principals protagonistes d’una cita en la qual es podrà gaudir en la primera jornada de Placebo, Amaral, Mala Rodríguez, C. Tangana, Ben Klock, Kölsch, Morodo&Okume Lions, Nicola Cruz, Ice Crime, Escorpio, Rumba katxai, Sexy Zebras, The Prussians, Ela minus i Tato.

Jarabe de Palo / Música

Trui Teatre (Son Rapinya, 29. Palma) / Dia 12 a les 21 h
Jarabe de Palo.

Jarabe de Palo torna als escenaris. Aquesta gira té un significat molt especial, ja que es compleixen els 20 anys de la banda i Pau Dones compleix 50 anys. Per això, el nom de la gira és ‘50 Palos’. La posada en escena serà amb un format de quartet (piano, veu, violoncel i contrabaix). La banda interpretarà els grans èxits de Jarabe de Palo a ritme de jazz amb projeccions i algun monòleg per part de Pau Dones.

Paco Ibañez / XIX Festival de Poesia de la Mediterrània

Sala Gran del Teatre Principal (Riera, 2A. Palma) / Dia 12 a les 20 h
XIX Festival de Poesia de la Mediterrània.

Paco Ibáñez és matèria de poesia, paraula i música es fan cant d’amor, de llibertat i de dignitat contra la injustícia, la violència i l’horror. Paco Ibáñez donarà la universalitat del missatge dels poetes més grans de la llengua castellana des del segle XIII fins al segle XXI. Des del seu mític concert el 1969 a l’Olympia de París fins avui no s’ha aturat de lluitar per la raó i la poesia en un temps de follia i de l’oblit de la bellesa dels mots. Tot un seguit de generacions l’han descobert com un dels mestres de la paraula cantada.

Mallorca Gay Men’s Chorus / Música

Auditori d’Alcúdia (Porta de la Mallorca, 3) / Dia 12 a les 21 h
Mallorca Gay Men’s Chorus.

La formació coral dirigida per Joan Laínez comença a ambientar-se per al viatge que farà a Nova York el mes de juny vinent amb aquest espectacle, en el qual intervé una banda de jazz. L’actuació constarà de dues parts. A la primera, repassaran la música dels anys 40 i 50 amb temes que feren famosos Frank Sinatra, Ella Fitzgerald i Nina Simone, entre d’altres. A la segona, es podran escoltar el Cor de pelegrins de l’òpera Tannäuser i també peces de música contemporània d’artistes tan diversos com Bruno Mars i Coldplay.

‘L’espiritisme a Capdepera (1868-1936)’ / Presentació de llibre

Teatre de Capdepera (carrer del Col·legi, 18) / Dia 12 a les 19 h
‘L’espiritisme a Capdepera (1868-1936)’.

Aquesta obra completa l’estudi de la dissidència religiosa i política a Capdepera. L’espiritisme de Capdepera fou un moviment social sorprenent a les Illes Balears i únic a la Part Forana de Mallorca. Va sorgir amb una força que, juntament amb el metodisme, serví de referència per identificar el tarannà gabellí a l’illa. Tradicionalment, l’espiritisme va expressar les ànsies de renovació espiritual d’un sector de les classes populars que unia revolució, espiritualitat i federalisme. L'espiritisme és una doctrina basada en la creença de l’existència i de la manifestació dels esperits, que es poden comunicar amb els humans mitjançant un mèdium. Partint d’aquesta creença, en la literatura i en la dura vida diària es va desenvolupar una moral amb un fort compromís humanitari: pau, solidaritat amb els desposseïts, justícia, honestedat i compassió pels febles. La defensa d’aquests valors els abocà a la lluita política, a reclamar la llibertat de culte, a promoure una relació igualitària entre homes i dones, a treballar per l’emancipació econòmica i la defensa de la societat civil.

‘Peccatum’ / Teatre

Teatre IES Joan Alcover (avinguda d’Alemanya, 14. Palma) / Dia 12 a les 20.30 h
Moment de l'obra 'Peccatum' de Toni Gomila

Pornorondalles. Rondalles verdes, rondalles pecadores, rondalles brutes, fragments dels contes més populars recollits per mossèn Alcover i servits en clau d’humor polissó, subtil i tal vegada un poc grosser per Toni Gomila i Catalina Florit, que afloren i desfloren rondalles, folkloren i desfolkloren, cullen i despullen, fiquen i desmitifiquen, menteixen i desmenteixen, i sobretot juguen i es diverteixen amb vicis, pecats, verdors i brutors presents en la cultura popular de transmissió oral.

‘Cul Kombat’ / Teatre

Teatre Sans (Can Sanç, 5. Palma) / Dia 12 a les 20.30 h
‘Cul Kombat’.

A partir del pretext temàtic de la campanya d’Amnistia Internacional “El meu cos, els meus drets”, Sáez i Pardo escriuen ‘Cul Kombat’, obra circense-teatral que qüestiona la intromissió en els cossos, en la identitat i la imposició de les categories, però allunyant-se, lògicament, de la discursivitat que caracteritza Amnistia per endinsar-se en un llenguatge pròpiament escènic, metafòric. Des del clown gestual però també des del deliri textual. Des de l’humor transgressor però també des de la fragilitat de l’exposició personal.

‘La Conferència’ / Monòleg

Casa de Cultura de Maria de la Salut / Dia 12 a les 20.30 h
‘La Conferència’.

Àlex Tejedor dirigeix aquesta peça teatral interpretada per Rodo Gener. L’estructura biològica del mascle està dissenyada per garantir la supervivència de la raça humana i els dota de la capacitat d’arribar a orgasmes gairebé instantanis amb pràcticament qualsevol tipus d’estímul.

Teatre de Barra

Pollença / Dia 12 a partir de les 20.30 h
Teatre de Barra.

‘Teatre de barra’: a La birreria. Escrita per David Mataró, dirigida per David Mataró i interpretada per Aina Cortés i Toni de los Angeles. Un matrimoni va al teatre de barra… A veure teatre? O a fer canyes, menjar broquetes, seure on no ho han de fer, aplaudir quan no toca, votar malament i robar llibres pensant que són gratis. Una parella va al teatre de barra…

‘L’home que va vendre el món’: al Jam Bar. Escrita per Josep Mercadal, dirigida per Sergi Baos i interpretada per Josep Mercadal i Xavier Núñez. En Joan i en Carles han fet el millor concert de la seva vida. Ara cal celebrar-ho i potser pagar el preu de ser heroi només per una nit.

‘Billy Wilder’: a l’Oh! vermut. Escrita per Carme Planells, dirigida per Carles Molinet i interpretada per Pere Joan Zuazaga i Héctor Seoane. Acaben d’obrir el bar, el cambrer ho prepara tot per quan arribin els primers clients. Encara és prest, però n’entra un. Els seus tacons colpegen el terra.

‘Cavallet de mar’ / Recital del poemari

Biblioteca Ramon Llull (c/ Institut Balear, s/n. Palma) / Dia 12 a les 19 h
‘Cavallet de mar’.

Amb la inestimable col·laboració de Jaume Ferrà Rotger, Sumsi Massanet Arbona, Dora Moll Marques, i el rapsoda valencià d'origen mallorquí Joan Femenia. A més, amb l'acompanyament musical de Vir Camarasa i Tomy Colomina. El poemari ‘Cavallet de mar’ consta de quatre parts i una secció final: ‘De poesia’, ‘Pàtries, fides i mentides’, ‘Poemes galàctics’, ‘Evocacions’, i un esclat final que dóna nom al poemari: ‘Cavallet de mar’. Aquesta obra gira al voltant d’un eix vertebrador: l’esperit sensorial de les paraules pròpies sense artificis.

Señor Búho / Música

Novo Café Lisboa (carrer de Sant Magí, 33. Palma) / Dia 12 a les 22 h
Señor Búho.

Señor Búho és un grup de pop rock nascut a final del 2007 que defensa a ultrança el pop rock en castellà, amb força i amb intensitat. Aquesta formació sorgeix de les aigües eivissenques i caminarà fins on els puguin dur els peus. Beu de les eternes i bones bandes de rock, i s'alimenta als escenaris del públic amb la força del seu directe. Fito, Bati, Diego, David i Joan formen Señor Búho.

‘Refugiados’ / Teatre

Sala Delirious (carrer de Mateu Enric Lladó, 12. Palma) / Dia 12 a les 21.30 h
‘Refugiados’.

‘Refugiados’ és un melodrama centrat en les persones que fugen del seu país per problemes de guerra, ideològics, econòmics, socials... La proposta escència posa a escena una història dramàtica juntament amb un cor tràgic de nou persones, un cor que intenta metafòricament contar la història dels elegits a tenir un destí incert.

‘El cumpleaños de Draculín’ / Teatre

Teatre Sans (Can Sanç, 5. Palma) / Dia 12 a les 19 h
‘El cumpleaños de Draculín’.

Narra la història de Dràcula en una versió molt particular en la qual es pretén desmitificar la por i enaltir valors com ara l’amistat, l’amor familiar, la inserció i l’acceptació de la diversitat. Per a la posada en escena s’han utilitzat titelles animats per l’actriu Carmen Lara i l’actor Jose Blasco, que a més interpreten algunes de les cançons més conegudes..

Chicuelo i Mezquida / XIX Menorca jazz primavera 2017

Auditori de Ferreries (av. Son Morera, 1) / Dia 12 a les 21 h
Chicuelo i Mezquida.

El XIX Menorca jazz primavera 2017 presenta Marco Mezquida: piano; Juan Gómez 'Chicuelo': guitarra flamenca; Paco de Mode: percussió.

L'Équilibriste / Música

Es Claustre (pati del claustre del Carme, 50. Maó) / Dia 12 a les 22 h
L'Équilibriste.

En les cançons dels treballs, ‘Que sea la última vez que te veo con una silla volando’ i ‘Ningú no sospitarà que sempre són les set’, s’hi comencen a reconèixer les influències del folk americà que cristal·litzen en el seu penúltim treball, Pluja-Trànsit-Semàfors. Guitarres, baixos, teclats i bateries es complementen amb una naturalitat total amb ukeleles, banjos, trompes, carillons, harmòniums o percussions electròniques. Les cançons, totes compostes per Joan Toni Fuster i arranjades pel grup complet, proposen un viatge al voltant de temes quotidians com la maduresa, l’amor, la pèrdua o la independència de la vida íntima com un gran tresor.

Escriptura creativa / Taller

Llibreria Lluna (carrer del General Riera, 68. Palma) / Fins dia 28 de juny del 2017 de 19 a 20 h
Llibreria Lluna.

La llibreria Lluna ofereix un curs d’escriptura creativa, amb sessions de tres dimecres alterns per a cada aspecte de l’escriptura (dues de teòriques i una de pràctica). Dies 15 i 29 de març i 12 d’abril, la focalització; dies 26 d’abril i 10 i 24 de maig, els personatges; dies 7, 21 i 28 de juny, els diàlegs. Preu: 65 euros cada taller.

'30 poetas ante el espejo lorquiano' / Exposició

Centre Municipal d’Art (C/ Seminari, 5. Ciutadella)
Euroclàssics presenta l’òpera completa i escenificada ‘La Bohème’

L’exposició de gravats i poesies de Mariangustias Mellado arriba a Ciutadella un any després que la mostra s’inauguràs al Centre Internacional d’Art i Gravat de Menorca-Alaior. Atesa la bona acceptació del públic que va tenir aquesta important mostra, que mescla gravat amb poesia, l’Espai d’Art Xec Coll ha decidit acollir-la a la seva sala del Centre Municipal de Ciutadella. El vessant artístic i gravador de Mariangustias Mellado Suárez va néixer al taller de gravat Xalubínia, quan aquest també es gestava i formava, l’any 1991, a Salobreña (Granada). Des de llavors fins avui, l’artista ha col·laborat activament amb aquesta associació, que va portar, el 2010, el taller fins a Menorca per crear-hi el Centre Internacional d’Art i Gravat de Menorca-Alaior. Fou en aquest centre, a Menorca, on Mariangustias estampà les 32 planxes realitzades amb la tècnica del sucre sobre planxa de ferro, que formen aquesta exposició.

‘Apòcrifs. El Diocesà il·lustrat’ / Exposició

Museu Diocesà (carrer del Mirador, 5. Palma)
Una de les obres de la mostra 'Apòcrifs. El diocesà il·lustrat', aquesta de Margalida Vinyes sobre la crucificació.

El Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca ha acceptat el repte del Museu Diocesà de Mallorca d'intervenir la seva col·lecció d'art religiós a través del llenguatge del còmic i la il·lustració. Dos llenguatges diferents, però no incompatibles. Existeixen connexions històriques de l'art religiós amb el llenguatge del còmic, com poden ser la Bíblia manuscrita de Sant Stephen Harding de principis del segle XII, un precursor sorprenent de les composicions de pàgina de còmic amb vinyetes; o els retaules amb vides de sants i episodis bíblics. El resultat és una sorprenent mostra en què d'una manera enginyosa, atrevida i sobretot, inesperada, se'ns fa veure amb nous ulls les principals obres de la col·lecció i que amb tota seguretat quedarà a partir d'ara a la memòria dels visitants.

‘Ibicenco II’ / Exposició

Centre Cultural de Jesús (carrer del Faisà, 7) / Fins al 30 de maig
Ibicenco-II2

Inauguració de l’exposició col·lectiva ‘Ibicenco II’, a càrrec de la Mondo Galería. Després de l’èxit de la primera edició, arriba aquesta altra amb José Del Río Mons, Miquel Soler-Roig, Nabiha & Thom, Sophie Stinglhamber, Cristina Iturrioz, Juan Barte, Annabelle Widmann, Burkhard Von Harder, Yapci Ramos, Subodh Kerkar, Roberto Gato, Dra. Montse Lázaro, Eduardo Marco, Antonio Briceño, Víctor Pérez, Romy Querol Soler, Markos R Kay i Selim. Comissariada per Diego Alonso.

‘Bennazar Palma’ / Exposició

Seu d’ARCA (carrer de Can Oliva, 10. Palma) / Fins al 10 de desembre
'Bennazar Palma'.

L'exposició ‘Bennazar Palma’ és un recorregut cronològic (1900-1933) per les obres més importants a la ciutat de Palma de l'arquitecte Gaspar Bennazar Moner (Palma, 1869 - Barcelona, 1933). La mostra es divideix en set panells diferents, en què es troben els textos i les il·lustracions realitzats per Liliana Boffi i les fotografies captades per Alejandro Maestro, i s’hi recullen les obres més importants de Bennazar a cada període: 1900-1905, Caixa d'Estalvis de Balears; 1906-1910, l'Escorxador; 1906-1915, edifici Triquet i Vil·la Schembri; 1915-1920, pont del Tren i d'en Moranta; 1921-1925, Can Tous; 1926-1930, Can Caubet, la Protectora i Coliseu Balear, i 1931-1933, cinema Born. A més, s’hi inclouen uns panells en què es conta breument la biografia de l'arquitecte i es recorden els edificis que han estat enderrocats, com ara el teatre Líric (1910-1968), l'Escola Graduada (1912-1972), el Pont del Tren (1910-2005) o Can Bibiloni (1928-2015). L'exposició es complementa amb dos plànols de Palma i dues maquetes de dos edificis de Bennazar realitzades pels alumnes de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears: Olis Balle o Magatzem de Can Segura (edifici situat al carrer de Sant Miquel i esbucat l'any 1998) i el Coliseu Balear.

‘Els meus amics’ / Exposició

Rialto Living (carrer de Sant Feliu. Palma) / Fins al 23 de maig
'Els meus amics'.

Damià Ramis exposa dotze escultures d’animals de mida natural i fetes amb una tècnica personal i molt expressiva a ‘Els meus animals’. Entre d'altres, hi ha un cranc, un mussol, un porc i una pantera. Totes les figures tenen colors vius i una gran expressivitat.

‘Toni Catany: d’anar i tornar’ / Exposició

Casal Solleric (passeig del Born, 27. Palma) / Fins al 20 d’agost
L'exposició 'Toni Catany. D’anar i tornar' al Casal Solleric.

Precisament d'anada i tornada, de va i ve, de dintre i de fora, d'aquí i d'allà, és el fil conductor de la mostra que arriba a Palma després de ser exposada a Barcelona i Madrid. Des de la primera fotografia, la de l'infant eivissenc de 1967, fins a les mirades fortuïtes, les natures mortes –característiques de Catany–, les diferents tècniques que emprava i la tasca en la producció de llibres de fotografia, amb més de 20 exemplars, són presents a l'exposició. L'artista fou un gran col·leccionista: d'estores, de pedaços, teles que la seva família emprava per tomar ametlles, textures, cossiols, flors. L'obsessió de Toni Catany per la fotografia única és contínuament present en aquesta mostra, on també es pot veure el documental que en va fer el 2015 La Perifèrica, 'El temps i les coses'.

‘Miguel en Cervantes. El retablo de las maravilla’ / Exposició

Ca n’Oliver (carrer d'Anuncivay, 2. Maó) / Fins al 24 de maig
‘Miguel en Cervantes. El retablo de las maravilla’.

L’exposició ret homenatge a la màxima figura de la literatura espanyola i inclou il·lustracions de Miguelanxo Prado i David Rubín, dos dels més destacats historietistes espanyols, que aborden la mostra des del llenguatge contemporani de la il·lustració i el còmic.

‘Noray. La ancha frontera’ / Exposició

Sala de Cultura Sa Nostra (carrer d'Arraval, 32. Maó) / Fins al 12 de maig
‘Noray. La ancha frontera’.

Es tracta d’una mostra del fotògraf Juan Valbuena. L’exposició està comissariada per Sandra Maunac i organitzada per l’Ajuntament de Maó, en el marc de les Trobades Literàries Mediterrànies Albert Camus, que organitzen l’Ajuntament de Sant Lluís i Miguel Ángel Moratinos.

‘Sin rumbo fijo’ / Exposició

Casal Solleric (passeig del Born, 27. Palma) / Fins al 4 de juny
'Sin rumbo fijo'.

Steve Afif va néixer a Alexandria al 1943 i va ser deportat al 1956 quan la ciutat va deixar de ser colònia britànica. Una vegada a Londres, va iniciar estudis a la Byam School of Drawing and Painting i tres anys després obtingué una beca d'estudis a la Royal Academy of Arts. De llavors ençà sempre ha estat unit al món de l'art i ha exercit tant d'artista com a galerista. A finals dels anys 60 fixà la seva residència a Mallorca, on encara viu i treballa. La seva obra abraça des de la pintura fins a l'escultura, però és en el camp del dibuix on defineix tot el seu ample registre de tècnica i contingut. No li són estranys el llapis, el bolígraf, l'aquarel·la, el guaix, la tinta xinesa ni la sanguina i deixa empremtes de la seva qualitat amb les quals defineix accions i actuacions en què transmet un ampli registre d'emocions. Irònic, burlesc, agressiu, dantesc, apocalíptic, sorneguer... són adjectius que poden acompanyar tota la seva obra, sempre girant entorn del gènere humà, les seves emocions i perversions. ‘Sin rumbo fijo’ és un ampli recull d’una part de la seva extensa producció creativa que testimonia l'aportació d'aquest artista al camp de l'art contemporani fet a Mallorca, una terra d'acollida on gaudeix d'un profund i sincer reconeixement per part d’artistes, galeristes i col·leccionistes.

‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’ / Exposició

Museu de Menorca (pla del Monestir. Maó) / Fins al 21 de gener de 2018
'Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)'.

El pintor menorquí Pasqual Calbó i Caldés morí el 12 d'abril de 1817 a la casa de s'Arravaleta número 29 de Maó, la mateixa on va néixer 64 anys abans. El Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca han declarat el 2017 Any Pasqual Calbó per commemorar el bicentenari de la seva mort. El Museu de Menorca s’adhereix a aquesta celebració i presenta l'exposició ‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’, que vol ser la major exposició monogràfica que s'ha fet mai sobre aquest gran pintor il·lustrat, amb quaranta-cinc obres que segueixen un discurs marcat per la seva biografia. L'exposició recopila la seva experiència com a pintor a la cort de Viena, el seu retorn a Menorca, la seva estada a Cuba i Santo Domingo i el seu retorn definitiu a l'illa. A més, s’hi tracta d'una manera molt exhaustiva les seves ‘Obres didàctiques’, un autèntic curs matemàtic adreçat als joves menestrals menorquins que es podrà veure per primera vegada després de la seva restauració.

‘Gabriel Casas. Fotografia, informació i modernitat. 1929-1939’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3) / Fins al 4 de juny
‘Gabriel Casas. Fotografia, informació i modernitat. 1929-1939’.

Aquesta mostra, organitzada per l'Obra Social "la Caixa", el Museu Nacional d'Art de Catalunya i l'Arxiu Nacional de Catalunya, se centra en quatre aspectes del treball fotogràfic de Gabriel Casas, un dels fotògrafs del país més importants dels anys trenta. En primer lloc, la gent. Casas va ser un mestre del retrat que va reflectir una manera moderna de viure. Homes i dones d'acció, dinàmics, disposats a intervenir en la vida pública, escrivint, competint, treballant o fent política. En segon lloc, la realitat prismàtica del carrer: des d'una cursa d'automòbils en un autòdrom fins a l'enfrontament entre policies i manifestants en una vaga, de la Via Laietana (que en aquella època era un nou centre de la ciutat) als balls més populars de la Barcelona canalla. El tercer apartat connecta la fotografia de Casas amb el moviment internacional de la Nova Visió: espais, objectes, allò que el poeta Josep M. de Sagarra va anomenar l'ànima de les coses, reflectida en imatges sorprenents i punts de vista inèdits. L'exposició es tanca amb un dels aspectes precursors de la seva obra: l'atenció cap als desafavorits i els exclosos, els conflictes socials, que va abordar, càmera en mà, per obtenir imatges d'una potència extraordinària. 4 euros amb un 50% de descompte per als clients de CaixaBank.

‘La dona i el microcrèdit, històries de treball i esperança’ / Exposició

Sala d'Exposicions de l'Ajuntament de Calvià / Fins al 26 de maig
‘La dona i el microcrèdit, històries de treball i esperança’.

Dins el programa Dia de la dona, l'ONGD Treball Solidari proposa un viatge pel món de la mà de dos protagonistes d'excepció: el microcrèdit i la dona. Tal vegada els grans responsables d'una nova manera de concebre les economies familiars i d'albirar, a la fi, un somni: portar l'esperança d'un futur millor a milions de persones. Horari: de dilluns a divendres, de 9 a 20 h.

stats